Asociația Forța Fermierilor face apel la toate instituțiile statului să faciliteze convocarea în mod urgent a Comisiei Naționale de Situații Excepționale pentru a declara, cât mai curând posibil, stare de urgență în agricultură la nivel de țară, transmite IPN.
Într-o scrisoare adresată Președinției, Guvernului, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Comisiei agricultură și industrie alimentară a Parlamentului, asociația menționează că instituirea stării de urgență în agricultură este absolut necesară pentru salvarea ramurii. Mii de întreprinderi agricole, cu zeci sau sute de mii de locuri de muncă pe care le dețin, sunt în pericol de a fi falimentate și lichidate, iar în consecință vor pierde toți, nu doar agricultorii, se arată în scrisoare.
Clima aridă cu arșiță, temperaturile înalte și fenomenele climaterice extreme pentru Republica Moldova, înregistrate în ultimele săptămâni, au creat record la pagube pe tot teritoriul țării. Activitatea agricolă a înregistrat consecințe catastrofale cu o amploare extinsă pentru toată Moldova. Toți agricultorii sunt afectați, indiferent de tehnologia agricolă aplicată la creșterea culturilor, inclusiv cei cu tehnologie ecologică, se mai spune în scrisoare.
Asociația Forța Fermierilor propune introducerea moratoriului pentru fermieri la calcularea penalităților și dobânzilor de întârziere. De asemenea, solicită statului să se adreseze Uniunii Europene și Organizațiilor Internaționale pentru obținerea suportului financiar rapid pentru stabilizarea situației. Agricultorii cer și suspendarea plăților corpului principal la creditele agricole bancare și nebancare din perioada iulie 2024 – iulie 2025. De asemenea, Forța Fermierilor propune să fie creat un program special de finanțare pentru fermierii afectați de schimbările climatice pentru a oferi posibilitatea redresării situației.
Asociația susține că aproximativ 300 de mii persoane muncesc în agricultură, iar Guvernul trebuie să întreprindă măsuri urgente ca să salveze această ramură de la colaps.