VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Asociația Forța Fermierilor cere statului să găsească mai mulți bani pentru agricultură

Fermierii sunt nemulțumiți de felul în care ramura agricolă va fi subvenționată în anul 2023, ei cred că statul alocă prea puțini bani pentru acest sector. Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au discutat astăzi cu ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, despre problema creditării fermierilor și subvenționarea sectorului agricol.

Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, spune că discuțiile cu ministrul agriculturii au fost fierbinți, pe alocuri chiar destul de complicate.

,,Noi am abordat în primul rând subiectul finanțării ramurii agricole pentru anul viitor. Fondul de subvenționare s-a micșorat cu 250 de milioane. Pe fundalul mai multor crize care au afectat sectorul agrar, statul ar trebui să-și fortifice sprijinul față de agricultori, dar nu să ia din ceea ce și era puțin. Țara, pentru a se dezvolta, are nevoie de un fond de subvenționare de cel puțin 3 miliarde de lei. Dacă agricultura este o ramură prioritară, atunci autoritățile vor găsi bani, inclusiv putere să convingă partenerii de dezvoltare”, declară Slusari, potrivit IPN.

Alexandru Slusari spune că accesul la finanțare și creditarea fermierilor este unul dificil. Agricultorii au solicitat Guvernului să se adreseze finanțatorilor externi pentru a obține ajutor.

,,Am menționat subiectul cu motorina, sugerând ca doamna președinte să facă un apel către Guvernul român pentru a oferi sprijin sub formă de motorină. Domnul ministru a menționat că azi va discuta cu doamna Gavrilița și va fi făcut acest apel către România. Fondul de subvenționare trebuie să fie suplinit cât mai repede. Am convenit că săptămâna viitoare vom discuta cu băncile comerciale și BNM, întrucât mulți fermieri au probleme cu creditele mai vechi”, mai spune Slusari.

El a mai adăugat că tentativele de a convinge autoritățile să-și întoarcă privirea spre sectorul agricol nu se opresc aici. Vineri, reprezentanții Forța Fermierilor vor merge în Parlament pentru a convinge reprezentanții Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe să solicite Ministrului Finanțelor majorarea fondului de subvenționare în agricultură, prevederi care să se regăsească în proiectul legii bugetului pentru anul 2023 și urmează a fi adoptat în lectură finală.

Potrivit proiectului de Lege a Bugetului de stat pentru anul 2023, Guvernul alocă cu 550 milioane lei mai puțin la Agricultură. Bugetul ministerului Agriculturii în 2023 va fi de 2,2 miliarde de lei, în comparație cu 2,7 miliarde în anul 2022.

La momentul scrierii știrii, Ministerul Agriculturii nu și-a expus punctul de vedere referitor la întâlnirea cu reprezentații Asociației Forța Fermierilor.

În dimineața zilei de astăzi, ministrul Vladimir Bolea a discutat în format online și cu reprezentanții direcțiilor agricole raionale, despre situația privind semănatul, păstrarea fructelor și a strugurilor, sectorul zootehnic și asigurarea acestuia cu furaje.

„În unele raioane din zona de nord, din cauza secetei, câteva ferme nu sunt asigurate cu nutrețuri în cantitățile necesare, iar în alte raioane, din cauza căderii precipitațiilor, nu s-a reușit semănatul suprafețelor planificate cu grâu și orz de toamnă. Recoltele la culturile de câmp au fost cu mult mai reduse decât investițiile făcute de agricultori”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministrul Vladimir Bolea a propus ca asemenea dialoguri să aibă loc lunar. Totodată, el anunțat că în anul 2023 va fi modificată structura ministerului, va fi completată cu subdiviziuni noi, ce vor corespunde cu realitățile și aspirațiile producătorilor agricoli.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.