Președinta Maia Sandu a declarat că atât Biserica, cât și cetățenii trebuie să facă front comun pentru a păstra pacea și pentru a susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Potrivit șefei statului, într-un stat democratic, fiecare parohie este în drept să decidă împreună cu enoriașii din care Mitropolie să facă parte.
„Vreau să vă spun ce sper eu că se va întâmpla. Eu sper că toată lumea: și biserica, și cetățenii se vor uni pentru a păstra pacea și pentru a susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Asta este ce îmi doresc și ce sper că se va întâmpla. Ceea ce am spus acum este și pentru enoriași. Eu îmi doresc ca toată societatea să se unească pentru lucrurile importante, pentru ca să păstrăm pacea și pentru ca să ajungem membru al Uniunii Europene”, e menționat Maia Sandu.
De asemenea, șefa statului a menționat că într-un stat democratic, autoritățile un intervin în trebuirile Bisericii și este la discreția fiecărei entități să-și decidă soarta.
Menționăm că în ultima perioadă tot mai multe parohii părăsesc Mitropolia Moldovei subordonată canonic Patriarhiei de la Moscova și aderă la Mitropolia Basarabiei subordonată canonic Patriarhiei Române. Abandonarea bisericii ruse de către clericii moldoveni a luat amploare în contextul invaziei ruse în Ucrainei, dar și după ce mitropolitul Vladimir a recunoscut într-o scrisoare adresată patriarhului Kirill că moldovenii vor reveni în sânul bisericii române. Mitropolitul Vladimir a menționat în scrisoarea adresată superiorului său de la Moscova că „lumea rusă” este străină valorilor noastre naționale și că reunirea Republicii Moldova cu România se va produce într-un timp relativ scurt.