VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Aprecierea leului a generat pierderi de 2,4 mld. de lei în buget, susține expertul V. Ioniță

Aprecierea treptată a leului pe parcursul acestui an față de dolar a creat dureri de cap nu doar agricultorilor și producătorilor locali, dar a devenit și o problemă majoră și pentru Guvern, care a avut dificultăți în acumularea veniturilor la bugetul de stat. Este analiza expertului Veaceslav Ioniță, care susține că leul puternic a generat aproximativ 2,4 miliarde de lei pierderi bugetului de stat din încasările de TVA de la vamă.

„În acest an, leul moldovenesc a înregistrat o apreciere constantă față de luna decembrie 2022, când cursul mediu lunar a fost de 19,37 Lei/USD. În decembrie curent înregistrăm o apreciere puternică a leului, care în cel mai bun caz va fi la nivel de 17,6 Lei/USD sau cu minim 10% mai puternic decât acum un an. În majoritatea lunilor din acest an leul a fost în mediu cu 6-8% mai puternic, decât la finele anului trecut când se examina bugetul pentru 2023. Aici trebuie să menționăm că la momentul elaborării Bugetului de Stat pentru 2023, Guvernul anticipa o depreciere ușoară a leului în 2023 cu 3,3% până la un curs de 20,01 Lei/USD, iar noi de fapt am avut o evoluție diametral opusă, caracterizată de aprecierea leului. Față de prognoza pentru acest an, în prezent leul este cu 16,5% mai puternic”, se arată într-o scurtă analiză a lui Veaceslav Ioniță.

Expertul economic a declarat că Serviciul Vamal a fost instituția cea mai afectată de cursul valutar, iar din această cauză și Guvernul a avut mari dificultăți.

„Un leu puternic are atât beneficii cât și neajunsuri, acum nu dorim să polemizăm este bine sau rău un leu puternic. Subiectul este diferența enormă între așteptări și realitate. Această diferență creează ratări de venituri din TVA la vamă, care au fost planificate reieșind din cursul valutar de 20,01 Lei/USD. Guvernul când planifică veniturile și cheltuielile bugetare se conduce de mai mulți parametri macro-economici, unii din care, cursul valutar, este direct determinat de filosofica și acțiunile Băncii Naționale. Cel mai afectat de cursul valutar a fost serviciul vamal, care va înregistra în acest an pierderi de 2,36 miliarde lei, doar la colectarea de TVA, determinate de întârirea leului moldovenesc, contrar așteptărilor de depreciere ușoară. Leul puternic a creat această gaură bugetară, care la rândul său a generat dificultăți în onorarea obligațiunilor Guvernului față de bugetari și implementarea proiectelor economice”, a mai adăugat Veaceslav Ioniță.

Pentru 2024, executivul anticipează o depreciere a leului de 4,2% până la 18,93 de lei pentru un dolar. Veaceslav Ioniță susține că, spre deosebire de 2023, în anul viitor prognoza Guvernului nu doar se va adeveri, dar și va fi depășită, cea ce va permite acumularea suplimentară de venituri din TVA la vamă în bugetul de stat.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.