VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Anual, cheltuielile pentru încălzirea și iluminarea clădirii Guvernului se ridică la 2 milioane de euro

Anual, cheltuielile pentru încălzirea clădirii Guvernului și asigurarea acesteia cu energie electrică se ridică la aproximativ 2 milioane de euro, a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov. Autoritățile caută investiții pentru a reduce costurile și a face din acest edificiu un model de eficiență energetică, scrie Radio Moldova.

Potrivit ministrului Energiei, clădirile publice consumă o cantitate enormă de energie de acea este nevoie de eficientizarea energetică a acestora. Astfel, clădirile ar urma să fie izolate termic și să fie integrate sursele regenerabile.

„Căutăm resurse pentru a realiza un proiect model în clădirea Guvernului. Și să observăm cât de mult putem economisi prin investiții în eficiență energetică și faptul că edificiul Guvernului este un exemplu perfect. Dacă nu vom reuși să economisim nici acolo, nu știm unde vom putea. Dorim să venim cu un proiect care, pe de o parte, să demonstreze efectele unor astfel de investiții și, pe de altă parte, să economisim bani la Guvern și să pilotăm un mecanism pe termen lung pe care să-l putem aplica și la alte instituții publice”, a declarat Victor Parlicov.

Totodată, ministrul Energiei a mai precizat că doar în Chișinău sunt peste 2700 de blocuri multietajate, majoritatea cărora a fost construită în perioada sovietică sau imediat următoare și au un grad de eficiență energetică foarte scăzută. Pentru a încălzi un metru pătrat de spațiu, în Republica Moldova se cheltuie de 3,5 ori mai multă energie anual decât media din țările Uniunii Europene, iar pentru a reabilita toate blocurile locative e nevoie de circa un miliard de euro.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.