VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Anual, 18 miliarde de lei intră ilicit în țară, inclusiv prin evaziune fiscală și contrabandă

Anul trecut, peste un miliard de dolari sau aproximativ 18 miliarde de lei au intrat în Republica Moldova prin intermediul schemelor ilicite de comerț. Cifra se regăsește într-o analiză a expertului economic ”IDIS Viitorul”, Veaceslav Ioniță, care prognozează același flux ilicit de capital și pentru acest an.

Potrivit economistului, din analizele făcute din 2009 încoace, în acest an fluxul ilicit de capital va ajunge la peste 1,7 miliarde de dolari, dintre care un miliard reprezintă intrările ilegale de bani, iar 700 de milioane – ieșirile.

Veaceslav Ioniță susține că din totalul celor 700 de milioane de dolari care ies ilegal din țară, 550 de milioane ”se evaporă” prin intermediul achizițiilor la preț exagerat, inclusiv cu utilizarea companiilor off-shore.

”Supraestimarea facturii este o schemă des folosită în cazuri de corupție. De exemplu, atunci când un funcționar are dreptul să decidă asupra procurării unor bunuri de import, cum ar fi păcură, gaze, autobuze etc., noi putem să ne confruntăm cu o factură supraevaluată. De pildă, la o factură de 10 mil. de dolari, noi primim 13 milioane, 10 le dăm vânzătorului și 3 ajung în off-shore. Deci așa ies banii din țară. Aceștia sunt banii noștri, care ulterior ni se bagă în tarife, costuri sau în buget. Avem și facturi subestimate, schemă utilizată deja la intrarea de capital în țară. Se întâmplă la evaziune fiscală. Se aduce marfă în țară, în loc să declarăm că un TIR aduce marfă de 200 de mii de euro, noi scriem în acte 100 de mii. Ne înțelegem cu vameșul și mergem înainte. Este un fel de contrabandă”, a precizat Veaceslav Ioniță.

Expertul susține că din 2009 și până în acest an, cota fluxului ilicit de capital din volumul total al comerțului a variat între 15 și 20 la sută.

”Vedem că sunt unii deputați îngrijorați de o bunicuță care vrea să-și cumpere pastile din acei 100 de euro trimiși de nepoțică și o obligă să vină cu buletinul la casa de schimb valutar. Oameni buni, mai bine obligați-i pe colegii voștri să nu se ocupe cu fluxul ilicit de capital și atunci dacă scăpăm de acest flux ilicit de 1,8 miliarde de dolari, atunci o lăsăm și pe bunicuță în pace”, se arată în mesajul ironic al lui Veaceslav Ioniță.

Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, în acest an, pentru prima dată a publicat date oficiale privind fluxul ilicit de capital în comerțul internațional. Iar din 2005, Centrul Analitic din SUA ”Global Financial Integrity” examinează situația la acest capitol din aproximativ 150 de state.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.