Scopul acestui tip de întreprindere socială este crearea locurilor de muncă și angajarea în câmpul muncii a persoanelor din categoriile social vulnerabile.
Întreprinderea socială de inserție are, permanent, cel puțin 30% din angajați – persoane din grupuri social vulnerabile. Timpul lor de lucru, cumulat, reprezintă cel puțin o treime din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților din întreprindere.
Cel puțin 90% din profitul obținut este reinvestit în activitate comunitară și proiecte sociale. Întreprinderile sociale de inserție asigură, pentru persoanele angajate, care fac parte din grupuri defavorizate, măsuri de acompaniament pentru a facilita inserția profesională și socială.
Măsurile de acompaniament pot fi: informarea, consilierea, accesul la formele de pregătire profesională, adaptarea locului de muncă la capacitatea persoanei, accesibilizarea locului de muncă în funcție de nevoile persoanelor, precum și alte măsuri care au ca scop sprijinirea inserției profesionale și sociale.
Prin activitatea lor întreprinderile de inserție ajută la diminuarea excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile, asigură formarea profesională a acestora și în cele din urmă la rezolvarea problemelor sociale ale acestora.