Agenția Națională pentru Sănătate Publică și subdiviziunile din teritorii continuă monitorizarea situației epidemiologice prin gripa sezonieră, infecțiile acute ale căilor superioare (IACRS) și circulația virusurilor gripale.
În perioada 05.12.2022- 11.12.2022 (săptămâna 49/2022), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivelul de intensitate medie, cu o creștere de 37,2% în comparație cu săptămâna precedentă și a constituit 506,72 cazuri la 100 mii populație. În total, au fost înregistrate 13 195 cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii de până la 14 ani – 66%. Ponderea bolnavilor spitalizați cu IACRS este de 3,2% din numărul total de îmbolnăviri.
În total, în săptămâna 49/2022, au fost înregistrate 103 cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău-76, Bălți-12, Fălești-4, Ialoveni-3, Edineț-2 și câte un caz în Drochia, Leova, Orhei, Sângerei, Soroca și Ungheni).
În laboratoarele ANSP, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, au fost investigate, în săptămâna 49/2022, prin metoda molecular biologică – 351 de probe, de la persoane cu semne compatibile cu gripa sezonieră și infecții respiratorii virale acute, din ele 30 probe pozitive la prezența virusurilor gripali (27-A(H3N2), 2-A(H1N1) și 1-tip B) și în 26 probe virusul non-gripal RSV.
De la începutul perioadei de monitorizare (03.10.2022 – 11.12.2022, săptămânile 40/2022-49/2022) au fost înregistrate, în total: 178 cazuri de gripă; 76 154 de cazuri de IACRS și 3803 cazuri de SARI.
Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI), din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% – 4,8%.
Continuă procesul de imunizare împotriva gripei sezoniere în instituțiile medico-sanitare publice din țară. ANSP recomandă vaccinarea concomitentă împotriva gripei sezoniere și a infecției cauzate de virusul SARS-CoV-2.
ANSP recomandă populației respectarea în continuare a măsurilor de profilaxie nespecifică (respectarea distanței fizice, igienei personale, igienei tusei, igienei locuinței, igienei și dezinfecției mâinilor, adresarea la medic la apariția simptoamelor compatibile cu gripa și IACRS, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în transport, în locurile aglolerate, etc) și vaccinarea antigripală.
Totodată, se recomandă instituțiilor medicale: monitorizarea şi evaluarea permanentă a situaţiei epidemiologice prin gripă, IACRS și SARI și efectuarea măsurilor de control și răspuns conform Regulamentului privind supravegherea de stat a sănătății publice şi actelor normative în infecțiile nominalizate; stabilirea diagnosticului precoce al gripei, IACRS și SARI conform definițiilor de caz, asigurarea notificării şi colectării datelor epidemiologice cu completarea formularelor respective și acordarea asistenței medicale persoanelor bolnave conform protocoalelor clinice; limitarea accesului vizitatorilor în IMSP și purtarea măștilor de către personal și vizitatori; fortificarea activităților și măsurilor de control al infecțiilor; realizarea activităţilor de profilaxie specifică și nespecifică în rândul populaţiei și a grupurilor profesionale cu risc sporit de îmbolnăvire și promovarea măsurilor specifice și nespecifice de prevenire a gripei și IACRS.