VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ANSA avertizează: Elementele decorative de pe prăjituri, periculoase pentru sănătate!

Decorațiunile de pe prăjituri pot transforma un desert obișnuit într-o capodoperă de artă. Tortele decorate cu curcubee, unicorni, prințese sau alte imagini de animație sunt foarte atrăgătoare pentru copii, iar părinții, pentru a-i încânta pe cei mici, aleg să comande pentru sărbătorile de familie torturi cu cele mai ingenioase decorațiuni. 

Specialiștii în domeniul siguranței alimentelor atenționează consumatorii că aceste produse pot fi nesigure pentru consum.

De aceea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor(ANSA) îndeamnă amatorii de astfel de produse să verifice cu atenție eticheta și să țină cont de următoarele informații:

  1. Coloranții naturali, cum ar fi curcumina (E100), beta-carotenul (E160) și altele, extrase din surse vegetale, sunt considerați siguri pentru consum;
  2. Coloranţii alimentari: galben portocaliu (E 110), galben de chinolină (E 104), carmoizină (E 122), roşu allura (E 129), tartrazină (E 102), roşu ponceau 4R (E 124) sunt fabricați chimic, oferind culori mai intense, sunt mai stabili decât cei naturali, dar sunt considerați periculoși. În același timp, acești coloranți pot afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora!
  3. Cerneala pentru imprimanta alimentară, cariocile alimentare, unele sclipiciuri sub formă de pudră, prafurile în formă de spary colorat, pudra strălucitoare, perlele colorate, pot conține, de fapt, materiale care nu prezintă siguranță alimentară.
  4. Există sclipici-uri/spray-uri care sunt comestibile și sunt produse special pentru utilizare în alimentație. Aceste produse sunt fabricate din ingrediente care pot fi consumate în siguranță.
  5. Agenții economici care importă sau produc sclipici, cerneală și praf comestibil sunt obligați să indice pe etichetă și în actele de însoțire ingredientele utilizate și proporția aditivilor alimentari din compoziția acestora.

Produsele decorative care nu sunt destinate vânzării către consumatorul final trebuie să aibă înscrisă mențiunea „pentru produse alimentare”, mențiunea „pentru uz alimentar restricționat” sau o indicație mai precisă privind utilizarea alimentară prevăzută.

Dacă alegeți să comandați o tortă cu decorațiuni necomestibile, asigurați-vă că le îndepărtați înainte de consum.

Persoanele care fac comandă de astfel de torturi/prăjituri sunt în drept să ceară etichetele produselor decorative pentru a se asigura că sunt comestibile. Vânzătorii, pe de altă parte, sunt obligați să furnizeze informațiile de la producător despre ingredientele decorațiunilor folosite la ornarea produselor de patiserie, înainte ca acestea să ajungă pe masă.

Pentru nerespectarea legislației în domeniul siguranței alimentelor, producătorii de alimente ce conțin ingrediente nesigure sunt pasibili de amenzi de până la 25.000 de lei.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.