VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ANRE: Săptămâna curentă prețurile la carburanți au înregistrat o ușoară majorare după 8 săptămâni consecutive de scădere

Agenția Națională pentru Reglemntare în Energetice (ANRE) susține că în ultimele zile, după o perioadă lungă de descreștere, evoluțiile de pe piața internațională a produselor petroliere demonstrează un proces de stabilizare cu o tendință de creștere a cotațiilor. Drept urmare, săptămâna curentă prețurile la carburanți au înregistrat o ușoară majorare după 8 săptămâni consecutive de scădere.

În perioada respectivă, prețurile au crescut cu 8 bani/litru sau 0,3 % la benzina COR 95 și cu 29 bani/litru sau 1,1 % la motorina standard.

Majorările înregistrate pe parcursul săptămânii curente se datorează creșterii  cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor. Conform analizelor de specialitate, unul din factorii majori care afectează cotațiile este instabilitatea continuă la capitolul aprovizionării rafinăriilor cu țiței și insuficiența produselor petroliere pe principalele piețe de pe continentul european. 

Pentru următoarele trei zile, 20.08.2022-22.08.2022, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

25,69 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+ 0,08 bani);
25,94 lei/litru – pentru motorina standard (+ 0,16 bani).

ANRE asigură consumatorii finali de corectitudinea prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard și reiterează faptul că mecanismul actual de formare a prețurilor generează prețuri corecte și transparente, care reflectă fidel atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.