VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ANRE programază o ședință publică privind majorarea tarifelor la energia electrică în R.Moldova


După solicitările de majorare a tarifelor depuse de către cei mai mari distribuitori de energie electrică din Republica Moldova, Premier Energy și FEE Nord, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a programat o ședință publică pentru astazi 3 ianuarie 2025, la ora 11:00. În cadrul acesteia, ANRE va analiza și supune spre aprobare atât cererile de ajustare a tarifelor la energia electrică, cât și la cea termică.


Pe lângă solicitările Premier Energy și FEE Nord, ședința va aborda și ajustarea tarifelor la energia termică furnizată de mai mulți operatori, precum Termoelectrica, CET-Nord și alți furnizori regionali, precum și tarifele pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice, incluzând companii precum RED Nord și Moldelectrica. Precizăm că Termoelectrica a cerut majorarea tarifelor la căldură cu 740 de lei, dar ANRE ar urma să aprobe un tarif mai mare cu 686 de lei pentru o gigacalorie.

CET Nord a solicitat aproape 800 de lei, iar ANRE propune o creștere a tarifului cu doar 307 lei. Pentru clienții Premier Energy, tariful pentru un kilowatt-oră ar putea ajunge la 5,13 lei, comparativ cu 2,34 lei cât este în prezent. În nordul țării, consumatorii deserviți de Furnizarea Energiei Electrice (FEE) Nord ar putea plăti 4,53 lei pentru un kilowatt-oră, față de actualul tarif de 2,84 lei.


Majorările sunt cerute în contextul în care Centrala de la Cuciurgan, de unde Republica Moldova își asigura marea parte din consum, nu mai furnizează energie electrică malului drept al Nistrului, începând cu 1 ianuarie. Prin urmare, deficitul este acoperit din producție locală și alte surse externe.

Potrivit Energocom, în ianuarie 2025, consumul de energie electrică al Republicii Moldova va fi asigurat prin diversificarea surselor: 27,8% – de la CET-uri, 16,3% – de la Nuclearelectrica, 39% – de pe OPCOM, 10,1% – din surse verzi și 6,7% – prin importuri bilaterale din România.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.