VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ANRE examinează azi solicitarea Energocom de reducere a prețului de furnizare a energiei electrice cu 21%

Prețul energiei electrice furnizate de Întreprinderea „Energocom” urmează să fie redus până la 1,8 lei/kWh, ceea ce reprezintă o scădere de 21 la sută. În aceste condiții, în perioada următoare ar putea fi redus și tariful stabilit de companiile distribuitoare. Energocom susține că a venit cu această reducere în urma scăderii generale a costurilor de achiziție a energiei electrice.

De asemenea, în nota de argumentare se mai precizează că pe parcursul acestui an a și crescut numărul producătorilor eligibili de energie regenerabilă.

„Odată cu majorarea numărului producătorilor s-au majorat și volumele de energie regenerabilă produsă de aceștia și procurată de furnizorul central. Respectiv, din acest fapt derivă și obținerea de către S.A. „Energocom” a unor venituri suficiente pentru acoperirea costurilor necesare pentru desfășurarea activității de furnizare”, se arată în document.

Cu toate acestea, Energocom avertizează că următoarea revizuire a prețului reglementat al Furnizorului Central de Energie Electrică (FCEE), programată pentru luna februarie 2025 și aplicabilă din martie 2025, ar putea genera provocări semnificative. Aceasta este cauzată de faptul că 94-95% din energia achiziționată în lunile ianuarie și februarie va proveni de la Centralele Electrice cu Termoficare (CET-uri), care au un tarif mai mare decât prețul reglementat al FCEE. În cazul în care CET-urile vor produce 100 milioane kWh lunar, FCEE riscă să aibă vânzări lunare cu 20 milioane lei mai puțin decât costul acestora, ceea ce ar putea duce la incapacitatea de plată a energiei produse de CET-uri și alți producători eligibili.

În aceste condiții, Energocom solicită ca ANRE să ia în considerare riscul descris în procesul de aprobare a prețului reglementat sau să găsească o soluție până la sfârșitul anului 2024 pentru a evita astfel de probleme.


În prezent, Chișinăul cumpără 80% din necesarul său de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES), la un preț de 66 de dolari pe MWh. Consumatorii Premier Energy achită 2,34 lei/ kWh, în timp ce cei din nordul țării plătesc 2,81 lei/kWh.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.