VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ANRE a majorat prețul la transportul gazelor naturale de către Vestmoldtransgaz: Precizările instituției

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a majorat tarifele reglementate de intrare/ieșire pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de către S.R.L. „Vestmoldtransgaz”.

Astfel, au fost aprobate următoarele tarife reglementate de intrare/ieșire pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de S.R.L. „Vestmoldtransgaz”:

– pentru grupul punctelor de intrare în reţeaua de transport al gazelor naturale din interconectarea cu reţelele de transport al gazelor din statele vecine – 220,6 lei/1000 m3, cu 135,6 lei/1000 m3 mai puțin decât tariful solicitat;
– pentru grupul punctelor de ieşire din reţeaua de transport al gazelor naturale spre reţelele de transport al gazelor din statele vecine interconectate – 235,3 lei/1000 m3, cu 97,2 lei/1000 m3 mai puțin decât tariful solicitat;
– pentru grupul punctelor de ieşire din reţeaua de transport al gazelor naturale spre reţelele de distribuţie a gazelor naturale şi/sau instalaţiile de gaze naturale ale consumatorilor finali racordate la reţeaua de transport al gazelor – 210,6 lei/1000 m3, cu 162,8 lei/1000 m3 mai puțin decât tariful solicitat.

Potrivit ANRE, tarifele aprobate sunt mai mici decât cele solicitate de operatorul Vestmoldtransgaz și nu vor avea un impact imediat pentru consumatori.

Tarifele aprobate includ în premieră și componentele de cost care permit recuperarea treptată a investițiilor efectuate în ultimii ani în infrastructura de transport a gazelor naturale menite să sporească securitatea și reziliența energetică. Datorită acestor investiții, cetățenii Republicii Moldova pot fi aprovizionați cu gaze naturale prin fluxuri din toate cele patru puncte cardinale. Acest fapt a permis diversificarea rutelor de transport a gazelor naturale, crearea noilor coridoare de transport, va reduce indicele de concentrare a surselor de import de circa 4 ori și implicit asigurarea securității aprovizionării cu resurse energetice a consumatorilor finali. Aprobarea tarifelor reglementate de intrare/ieșire pentru serviciul de transport al gazelor naturale nu va avea un impact imediat în prețurile reglementare de furnizare a gazelor naturale. Agenția va analiza, în corelare cu evoluția altor factori obiectivi, necesitatea ajustării prețurilor reglementate de furnizare și în caz de necesitate, va interveni corespunzător”, precizează ANRE.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.