Angajații Băncii Naționale, ale căror nume apar în dosarele penale privind furtul miliardului, au fost suspendați din funcție. Despre aceasta a anunțat guvernatoarea BNM, Anca Dragu, în cadrul podcastului „Dă sens banilor”.
„Începând cu data de 31 ianuarie aceste persoane au contractele suspendate conform Codului Muncii”, a precizat Anca Dragu, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.
Guvernatoarea BNM a subliniat că „în momentul în care un angajat este în conflict cu instituția, nu mai poate sta în instituție.
„Asta am explicat, că este vorba că în momentul în care un angajat este în conflict cu instituția, nu mai poate sta în instituție. Iar cadrul legal, cel din Moldova permite acest lucru. Repet, art.76 lit. g din Codul Muncii. Deci, nu se întâmplă o asemenea situație la nicio instituție – să ai un angajat care este inculpat, este în proces împotriva instituției și acela să aibă în continuare acces în instituție. Trebuie să înțelegem că vorbim despre principii. Îmi pare foarte rău, vorbim despre oameni și mă simt destul de inconfortabil, că totuși sunt niște oameni, dar noi aicea trebuie să clarificăm niște principii. Și, da, într-adevăr aceste măsuri ar fi trebuit să fie luate mai demult tocmai pentru a asigura această credibilitate a sistemului”, a explicat Anca Dragu.
Anca Dragu a mai menționat care sunt acțiunile concrete întreprinse de BNM pentru a recupera banii din miliardul furat:
„Ce altceva am mai făcut până acum? Colaborarea cu instituțiile statului înțeleg că este una foarte bună acum și deja facem o evaluare a cadrului legal pentru a modifica legislația în vigoare astfel încât să fie posibilă protejarea martorilor, protejarea avertizărilor de integritate, dar și, clar, eliminarea celor care aduc atingere reputației sectorului bancar. Și aici punctul meu de vedere a fost unul foarte clar, nu fac decât să exprim abordarea europeană, abordarea internațională: când vine vorba despre sectorul bancar, despre o bancă, Banca Națională, contează foarte mult pe principiul de reputație. Adică și legea este făcută așa încât nu aștepți decizia finală a instanței, ci din momentul în care o persoană ajunge să fie inculpată, mai ales într-un caz atât de răsunător, trebuie izolată, cel puțin suspendarea contractului. Și, da, și în Moldova cadrul legal permitea acest lucru. Și eu l-am aplicat”, a mai declarat Dragu.