VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Angajați ANSA, condamnați la pușcărie pentru corupție

Trei angajați ai subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din Dubăsari și Criuleni, dar și două persoane fizice au fost recunoscute vinovate de corupere pasivă, corupere activă și fals în acte publice. Doi dintre funcționarii ANSA au fost condamnați la 7 ani și 6 luni de închisoare și, respectiv, la 7 ani de închisoare. Cel de-al treilea angajat ANSA, dar și cele două persoane fizice au fost liberate de pedeapsa penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție.

Potrivit procurorilor, în perioada septembrie 2018 – februarie 2019, cei trei angajați ANSA au implementat o schemă ilicită de eliberare a certificatelor fitosanitare pentru exportul fructelor și legumelor pe piața Federației Ruse. Funcționari au pretins și primit între 50 și 90 de dolari pentru fiecare certificat eliberat. În total, în perioada menționată, persoanele învinuite au primit ilegal aproximativ 700 de mii de lei. Aceste acțiuni au permis exportul unor loturi de produse agricole către Federația Rusă, fără a respecta cerințele fitosanitare impuse, în baza certificatelor fitosanitare false.

Urmărirea penală a durat un an și patru luni, iar judecarea cauzei a durat mai bine de patru ani, fiind examinată în procedură generală, inculpații nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptelor incriminate, informează IPN.

Cei doi angajați ANSA urmează să-și execute pedeapsa pentru corupere pasivă în penitenciar de tip închis, în ambele cazuri cu amendă de 400 de mii de lei, cu privarea de a ocupa funcții publice pe un termen de 10 ani. Alți doi condamnați trebuie să plătească amendă a câte 300 de mii de lei fiecare.

Totodată, s-a dispus confiscarea specială a sumei de 681 637,87 lei din contul celor trei angajați ANSA, cu titlu de contravaloare a mijloacelor bănești rezultate din infracțiuni, fiind menținut sechestrul asupra bunurilor acestora. Mijloacele bănești ridicate în cadrul percheziției (3 400 de dolari) vor fi trecute în bugetul de stat în momentul rămânerii definitive a sentinței.

Sentința poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.