Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că în ultima perioadă de timp a avut negocieri complicate cu reprezentanții Tiraspolului și a ajuns la o înțelegere care asigură R. Moldova cu electricitate dar și cu un preț mai scăzut la energia electrică. Potrivit lui Spînu, semnarea contractului cu MGRES este o ieșire rațională din situație, o decizie care aduce pentru țara noastră „stabilitate, previzibilitate și preț mai bun la electricitate”.
Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale susține că criza energetică riscă să devină și mai acută, iar datoria autorităților este de a asigura toți cetățenii, familiile, bătrânii cu lumină și căldură la prețuri cât mai mici.
„Astăzi, spre exemplu, în orele de vârf, prețul la energia electrică pe bursele europene (inclusiv România) a trecut de 700 EUR. Țara noastră nu își poate permite un astfel de cost al electricității. Astfel:
- Pentru prima dată din ultima perioada, ne-am angajat ca să avem această înțelegere pentru următoarele 4 luni, decembrie – martie. În acest sens, putem considera la această etapă, că în această iarnă vom avea energie electrică mai ieftină pentru toată țara.
- Am redus considerabil riscul de deconectări masive din cauza bombardamentelor Rusiei împotriva Ucrainei. Inclusiv acum câteva ore în urmă, când asupra Ucrainei au fost lansate rachete, nu s-au înregistrat deconectări masive de energie. În caz contrar, toată țară rămânea pentru cel puțin câteva ore fără electricitate.
- Mai multă producere în interiorul țării generează mai multă stabilitate a sistemului electroenergetic. Spitalele, școlile, grădinițele, agenții economici trebuie să funcționeze în regim normal.
- Am obținut reducerea tarifului. Azi, Comisia Situații Excepționale a dispus revederea tarifului chiar din luna decembrie.”, a spus oficialul.
Vicepremierul a mai spus că este obligația autorităților ca și cetățenii Republicii Moldova de pe malul stâng la fel să aibă energie electrică, căldură și gaz.
„Deciziile politicienilor trebuie să ofere soluții umane, pentru toți cetățenii țării noastre. În condițiile războiului din Ucraina și a crizei energetice în Europa, am obținut premisele unei situații de liniște și previzibilitate în țară. Nu ne putem juca la masa de negocieri cu sorțile a sute de mii de oameni”, a conchis Spînu.