VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Anatol Țăranu explică cum Transnistria separatistă distrage forțele ucrainene de pe frontul principal: Scopul Rusiei

Rusia este interesată în permanență să mențină în tensiune situația din regiunea Transnistriei ca nu cumva ucrainenii să-și scoată de aici soldații și să-i trimită pe frontul de est”. Această opinie a fost exprimată de fostul ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, Anatol Țăranu, în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei.

Potrivit analistului, ”Transnistria separatistă, unde există o prezență militară rusă, în formula ei actuală deja distrage forțele ucrainene de pe frontul principal și în așa fel ajută Rusiei în ceea ce privește războiul din Ucraina”.

Ucraina este nevoită să mențină la hotarul cu Transnistria câteva brigăzi de soldați și tehnică militară, acest potențial militar al Ucrainei este foarte necesar acolo, pe frontul de est. În așa fel, Transnistria separatistă, unde există o prezență militară rusă, în formula ei actuală deja distrage forțele ucrainene de pe frontul principal și în așa fel ajută Rusiei în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Din acest punct de vedere, Rusia este interesată în permanență să mențină în tensiune situația din regiunea Transnistriei ca nu cumva ucrainenii să-și scoată de aici soldații și să-i trimită pe frontul de est. Acesta este, de fapt, interesul Moscovei astăzi, care în mod indirect favorizează interesele sale în războiul din partea de est a Ucrainei”, a explicat Anatol Țăranu.

Totodată, ex-ambasadorul subliniază că în prezent, ”Transnistria este nevoită să scadă din intensitatea agresivității în declarații fiindcă, nu își dorește să fie implicată în război.

Eu nu cred că au apărut elemente noi care ar putea să faciliteze considerabil apropierea celor două maluri ale Nistrului, noi continuăm să ne găsim foarte departe unii de alții. Este adevărat, Transnistria este nevoită să scadă din intensitatea agresivității în declarații etc., fiindcă, repet, nu doresc ca să existe aici un război. Situația lor în caz de război devine una absolut în dezavantajul lor, dar asta e o chestie temporară, totul depinde de cum se va termina războiul în Ucraina, care vor fi condițiile de pace și este foarte probabil că dacă Rusia cumva ar putea să obțină un succes în Ucraina, eu cred că retorica agresivă a Tiraspolului se va întoarce înapoi și iarăși vom avea de-a face cu ei ca un aliat fidel al Moscovei, care promovează aici interesele Moscovei”, a conchis Țăranu.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.