VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Analiză New York Times: În Rusia, vizita lui Zelenski la Washington provoacă furie și indignare

În Rusia, surprinzătoarea vizită la Washington a președintelui Volodimir Zelenski a provocat o ripostă dură și deseori furioasă, atât Kremlinul, cât și amfitrionii unor emisiuni de la televiziunea de stat considerând-o drept o batjocoritoare cascadorie de relații publice care demonstrează dependența Ucrainei de Statele Unite, scrie The New York Times.

Joi, adresându-se reporterilor, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir V. Putin, Dmitri S. Peskov, a spus că vizita lui Zelenski demonstrează atașamentul Statelor Unite față de politica de a lupta împotriva Rusiei “până la ultimul ucrainean”.

Anatoli Antonov, ambasadorul rus de la Washington, a spus că vizita – dar și promisiunea Administrației Biden de a trimite în Ucraina mai multă aparatură militară, inclusiv un mult așteptat sistem antiaerian de tip Patriot – ar fi confirmat că Washingtonul a pornit un “război prin interpuși” împotriva Rusiei, apelând la “resurse (financiare) imense, la arme și la capacitățile de informații”.

Întrucât armata rusă a suferit grele înfrângeri pe parcursul războiului – deseori din cauza corupției în creștere și din cauza ineficienței – oficialii țării și marea lor mașinărie de propagandă au început să sublinieze că Moscova nu luptă doar împotriva Kievului, ci duce chiar o luptă pentru existență împotriva unei coaliții de state occidentale hotărâte să distrugă Rusia.

Pentru unii comentatori pro-Kremlin, întreaga poveste, care a acoperit ziua de miercuri demonstrând sprijinul continuu al Washingtonului față de Ucraina, a fost mult prea dureroasă pentru a putea fi urmărită.

Miercuri, în timp ce vizita lui Zelenski se mai afla încă în plină desfășurare, Vladimir Soloviov, gazda principalei emisiuni politice de pe Rossia 1 – o televiziune de stat din Rusia – nu și-a putut ascunde furia, Referindu-se la conferința de presă comună a lui Zelenski cu președintele Biden, Soloviov a spus că evenimentul îi “provoacă ura”. “Un demon neînsemnat a venit să-l vadă pe bătrânul Satan”, a spus Soloviov.

Alți comentatori din studiou au luat peste picior ținuta lui Zelenski – un maiou pe gât și pantaloni de training în verdele armatei, culoarea sa caracteristică – și engleza poticnită a acestuia, ei afirmând că felul în care el a plecat la Washington a dovedit roulul său ca “măscărici al Americi.

“Un tip în maiou verde, căruia i se spune președinte al unui stat suveran independent, a zburat cu un avion american spre o bază aeriană americană”, a spus Rodion Miroșnik, un analist pro-Kremlin.

Alți participanți s-au gândit să se concentreze asupra întâlniriii de miercuri a lui Putin cu principali comandanți ai armatei, când el a recunoscut lipsurile armatei, dar a promis să le asigure forțelor sale întreg necesarul de care ar avea nnevoie ca să cucerească Ucraina.

“Am asistat la o relansare”, a spus Vladislav Șirîghin, un jurnalist dur. “Ne-am văzut puterea”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.