„Dacă în Ucraina se termina războiul, acest summit putea să aibă loc în Ucraina, dar situația este cea care este, cunoaștem care este și în acest sens au decis să organizeze Summitul la Chișinău pentru a demonstra susținerea Europei unite pentru încheierea războiului din Ucraina”. Această opinie a fost exprimată de analistul politic Anatolie Golea în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei.
Potrivit analistului, acest Summit demonstrează susținerea politică a parcursului european al R. Moldova.
„Este un eveniment, în primul rând, politic, este un semnal pentru Republica Moldova, dar și pentru Ucraina. Eu cred că dacă în Ucraina se termina războiul, acest summit putea să aibă loc în Ucraina, dar situația este cea care este, cunoaștem care este și în acest sens au decis să organizeze summitul la Chișinău pentru a demonstra susținerea Europei unite pentru încheierea războiului din Ucraina, scoaterea trupelor ruse, stabilizarea situației, susținerea totală din partea Europei pentru Ucraina și Republica Moldova. Eu nu cred că trebuie să ne așteptăm că Republica Moldova va avea mult de profitat. Unii oameni își închipuie că o să fie iarăși alocări de fonduri sau se va decide prețul la gaze sau altceva. Este vorba despre susținerea politică a parcursului european, susținerea Republicii Moldova și a eforturilor conducerii de la Chișinău pentru a acorda suport Ucrainei, pentru a menține pacea și stabilitatea în Republica Moldova, ceea ce, de fapt, este cel mai important lucru”, a explicat Anatolie Golea.
Analistul politic se arată ferm convins că șefa statului, Maia Sandu, va aborda toate temele importante pentru R. Moldova la Summitul de la Bulboaca.
„Maia Sandu știe foarte bine temele pe care trebuie să le abordeze, ea le abordează mereu – reziliența Republicii Moldova, consolidarea statalității, integrității teritoriale, păstrarea stabilității și suport, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova în aceste situații de criză, inclusiv criza energetică, și alte provocări cu care ne confruntăm”, a mai spus Golea.
Menționăm că Republica Moldova este gazda celei de-a doua ediții a Summitului Comunității Politice Europene care adună, în premieră, aproximativ 50 de președinți, prim-miniștri și înalți demnitari occidentali. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat în 2022, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, fiind o platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.