VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Analist economic: În luna august, Moldova a primit 2 miliarde lei sub formă de granturi

Analistul economic, Veaceslav Ioniță, susține că în luna august, Moldova a primit peste 2 miliarde lei sub formă de granturi sau de 8 ori mai mult decât în precedentele 7 luni luate împreună, când Moldova a primit cumulativ doar 257 milioane lei.

În USD suma se ridică la 118,4 milioane USD, cea ce este mai puțin decât în 2021, dar mai mult decât în orice alt an de după 2014.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, media lunară din acest an deja este cea mai mare din toate timpurile cu excepția anului 2014, anul cu recordul absolut de granturi primite de Moldova.

Astfel media din acest an este de 14,8 milioane USD lunar sau cu 30% mai mult decât anul trecut, când media lunară a fost de 11,5 milioane USD. Comparativ cu perioada 2015-2020, când media lunară a granturilor primite a fost de 5,2 milioane USD, în acest an Moldova are o susținere externă de aproape 3 ori mai mare.

Analistul economic Veaceslav Ioniță estimează că, ținând cont de promisiunea Uniunii Europene de a ajuta Moldova cu suport financiar sub formă de granturi, pentru depășirea crizei energetice, precum și suportul altor țări dezvoltate, Moldova va beneficia de granturi în acest an de cel puțin 200 milioane USD.

În luna august, R. Moldova a primit peste șase miliarde lei sub formă de granturi și împrumuturi

De asemenea, o analiză elaborată de Mold-Street, arată că în luna august, Republica Moldova a primit peste șase miliarde lei sub formă de granturi și împrumuturi, conform datelor Ministerului Finanțelor. 

În total, în primele opt luni ale acestui an valoarea granturilor și împrumuturilor externe încasate în bugetul de stat a ajuns la circa 10,9 miliarde lei, ceea ce este de aproape două ori mai mare decât în aceeași perioadă din 2021.

Potrivit Mold-Street, în primele opt luni ale anului, au fost primite și circa 8,61 miliarde lei sub formă de împrumuturi externe, de 2,5 ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2021.

În același timp, au fost rambursate 1,39 miliarde lei credite externe, cu aproape 310 milioane lei mai puțin față de 1,7 miliarde lei anul trecut.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.