Șeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Giuseppe Cavo Dragone, a subliniat, într-un interviu pentru agenția RBC-Ucraina, că Rusia a recurs în mod repetat, încă din anii ’90, la agresiuni și invazii în țările vecine. Acesta a avertizat că orice acțiune nesăbuită a Moscovei în direcția NATO ar risca să provoace un răspuns devastator din partea Alianței.
Dragone a precizat că, în conformitate cu Conceptul Strategic al NATO, principalele amenințări rămân Federația Rusă și grupările teroriste. „Dacă Rusia va comite un act iresponsabil, răspunsul va fi catastrofal pentru Moscova, având în vedere superioritatea forțelor NATO față de cele rusești”, a adăugat amiralul.
În ceea ce privește riscul unui conflict direct între NATO și Rusia, șeful Comitetului Militar a explicat că probabilitatea unei astfel de coliziuni este scăzută datorită poziției de descurajare a Alianței, dar nu poate fi exclusă complet. Referindu-se la un posibil atac al Rusiei asupra altor țări europene în cazul unei înfrângeri în Ucraina, Dragone a amintit că statele baltice, România și Polonia sunt membre NATO, iar orice agresiune va întâmpina un răspuns din partea celor 32 de membri ai Alianței.
Dragone a subliniat că Rusia, din anii ’90, a utilizat în mod repetat campanii hibride și de destabilizare, dar nu a atins nivelul unui război pe scară largă, iar acest comportament este bine studiat de NATO. Alianța, a conchis el, trebuie să continue să descurajeze orice ambiții ale Rusiei sau altor adversari, având în vedere că strategia sa combină „puterea soft și hard” pentru a asigu