Hărțuirea sexuală la serviciu sau ascunderea acestor cazuri de către șefii companiilor și instituțiilor vor fi pedepsite mai dur. Amenzile ar putea varia între 10 mii de lei, pentru persoanele cu funcții de răspundere, și 13 mii de lei, pentru persoanele juridice.
Parlamentul a adoptat în a doua lectură un proiect de lege, care prevede combaterea fenomenului hărțuirii la locul de muncă. Proiectul urmărește racordarea legislației naționale la standardele internaționale, în special la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
Astfel, documentul conține prevederi referitoare la atragerea la răspundere a angajatorilor pentru nerespectarea obligației de a întreprinde măsuri de prevenire, examinare și intervenție în cazul constatării actelor de hărțuire sexuală la locul de muncă. De asemenea, angajatorii care vor obstrucționa procesul de reclamare a acestor cazuri vor fi amendați.
În același timp, Codul contravențional a fost completat cu norme ce prevăd posibilitatea de atragere la răspundere și pentru fapte de victimizare.
Proiectul mai stabilește că Inspectoratul de Stat al Muncii va verifica existența, în regulamentele interne ale instituțiilor, a măsurilor de prevenire și combatere a fenomenului discriminării, hărțuirii sexuale, victimizării la locul de muncă, precum și respectarea acestora.