Actualul ambasador al României la Vilnius, Cosmin Dinescu, a fost numit în funcția de Șef al Misiunii UE în R. Moldova. Cosmin Dinescu a fost ales în urma unui proces de selecție organizat la nivelul Serviciului European de Acțiune Externă în ultimele săptămâni.
Decizia de alegere a diplomatului român în această funcție a fost anunțată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell, fiind comunicată ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.
„(…) Alegerea lui Cosmin Dinescu în această funcție deosebit de importantă la nivelul UE confirmă atât valoarea candidatului României, cât și rolul-cheie al țării noastre în susținerea Republicii Moldova pe toate palierele, mai ales pe calea europeană și pe realizarea reformelor democratice. În același timp, această reușită este și rezultatul eforturilor politico-diplomatice intense din ultima perioadă ale diplomației române la nivel de lucru, dar și ministerial, atât la Bruxelles, cât și în capitalele statelor membre UE”, a declarat ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu, se menționează în comunicatul emis de MAE din România.
Cosmin Dinescu, în prezent ambasadorul României în Lituania și Letonia, a candidat pentru această poziție alături de alte șapte persoane.
EUPM va fi un instrument deosebit de util pentru pregătirea accelerată a R. Moldova pentru aderarea la UE. Misiunea va sprijini, de asemenea, ameliorarea și depășirea vulnerabilităților accentuate ale R. Moldova, în contextul presiunilor crescute la care este supusă din partea Federației Ruse.
Astfel, Misiunea UE va contribui la creșterea rezilienței în sectorul de securitate, precum și în combaterea amenințărilor hibride, cibernetice și a dezinformării, în acord cu nevoile exprimate de Chișinău și susținute puternic de România. Mandatul acesteia vizează trei zone prioritare de acțiune:
Securitate cibernetică/combaterea amenințărilor hibride și a dezinformării: i) combaterea dezinformării online și sprijinirea comunicării strategice a instituțiilor-cheie; ii) furnizarea de instrumente analitice care să monitorizeze infrastructura cibernetică; iii) elaborarea de protocoale unitare care să faciliteze un răspuns coerent la incidentele cyber;
Consolidarea structurilor de gestionare a crizelor axate pe securitatea internă (MAI) prin sprijinirea centrului de răspuns la criză al MAI pentru un răspuns coordonat la nivel inter-instituțional în situațiile criză.