R. Moldova are toate instrumentele necesare pentru a face față războiului hibrid provocat de Federația Rusă, iar NATO va continua să ajute Chișinăul contra intimidărilor Kremlinului și să sprijine sectoarele afectate. Este declarația șefei Direcției Parteneriatului Estic a NATO, Tanya Hartman, făcută într-un interviu pentru Europa Liberă.
„Provocările hibride nu cunosc limite și granițe, dar noi lucrăm deja de mai mulți ani cu R. Moldova pentru a-i consolida reziliența la provocările hibride, pentru că avem propria experiență în a face față unor provocări similare”, a declarat Tanya Hartman, citată de Ziarul Național.
Potrivit oficialului, Uniunea Europeană și NATO vor ajuta R. Moldova să avanseze în drumul său spre aderarea la UE, o cale spre prosperitate pentru poporul moldovean și, de asemenea, o cale spre securitate.
Din 2025, R. Moldova și NATO urmează să treacă la o formă superioară de parteneriat, la fel ca țări ca Australia, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelandă. Tanya Hartman spune că Alianța Nord-Atlantică va ajuta în continuare Republica Moldova în acele domenii în care țara este interesată, respectându-i neutralitatea.
„Toată cooperarea noastră se desfășoară ca răspuns la cererea autorităților moldovene. Lucrăm, deci, doar în acele domenii în care guvernul solicită asistența noastră”, a precizat ea.
Pentru alianță, este clar că situația actuală de pe câmpul de luptă din Ucraina este „foarte dificilă”, afirmă Tanya Hartman. Ea spune că Rusia nu a renunțat la obiectivele sale maximaliste de a cuceri Ucraina și de a eroda suveranitatea și independența ei.
„Aliații și NATO ca organizație vor continua să susțină Ucraina, să se asigure că va învinge în acest război, că va aduce o pace durabilă, astfel încât Rusia să nu mai poată ataca din nou Ucraina, ca asemenea invazie să nu se repete”, a spus oficiala NATO în interviul pentru Europa Liberă.