VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Alexei Tulbure, analist politic: Liderul Tatarstanului nu putea fi lăsat în Moldova, pentru că reprezintă un regim criminal

Președintele Tatarstanului nicidecum nu putea fi lăsat să intre în Republica Moldova, pentru că reprezintă un partid rus care susține regimul criminal al lui Vladimir Putin și, pe lângă asta, are o funcție de conducere la Compania ”Tupolev”, care produce rachete lansate peste Ucraina. Declarația a fost făcută de analistul politic, fostul reprezentant al Moldovei la ONU și la Consiliul Europei, Alexei Tulbure, în cadrul emisiunii ”Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Expertul susține că liderul Tatarstanului, Rustam Minnihanov, este membru al Biroului politic al Partidului ”Rusia Unită”, formațiune care susține un regim criminal și care trebuie trasă la răspundere, așa cum s-a întâmplat și cu partidul nazist al lui Hitler.

”Președintele Tatarstanului, el este membru al Biroului Politic al partidului Edinaia Rossia. Amintesc că, de exemplu, la Tribunalul din Nürnberg au fost condamnate nu numai persoane, indivizi, conducerea de vârf a Reichului, dar a fost condamnat și Partidul Muncitoresc Național-Socialist din Germania, un partid care a fost recunoscut ca organizație criminală. Edinaia Rossia e comparabilă actualmente cu acest partid nazist, hitlerist, care a fost condamnat în Nürnberg, pentru că partidul în sine este statul, susține totul ce face regimul putinist din Rusia în Ucraina. Acest Minnihanov este și președintele Consiliului directorilor companiei Tupolev, care produce bombardiere care fac parte din triada nucleară a Rusiei și lansează rachete care distrug orașele din Ucraina. Nu susținem războiul agresiv și criminal împotriva Ucrainei și reprezentanți ai regimului care au declanșat acest război nu sunt prietenii noștri”, a declarat Alexei Tulbure.

De asemenea, analistul politic susține că legislația Republicii Moldova ar trebui revizuită pentru a-i putea taxa pe acei oficiali sau politicieni care vin cu declarații ce încalcă etica. Propunerea a fost făcută în contextul reacției liderului PSRM, Igor Dodon, care s-a arătat deranjat de interdicția de a intra pe teritoriul Republicii Moldova impusă președintelui Tatarstanului.

”Acum, eu nu mai cred că astfel de oameni ca Dodon pot participa la opera dezvoltării țării, pentru că omul acesta e inadecvat. Adică el critică guvernarea pentru faptul că noi ne apărăm suveranitatea, integritatea și ne apărăm poziția noastră etică, morală, dacă doriți, în ceea ce se întâmplă în regiune. Omul acesta susține aceste vizite care se produc în Moscova, vizita membrilor Partidului Socialiștilor care s-au întâlnit cu conducerea partidului Edinaia Rossia ș.a.m.d. Deci, ceea ce spune Dodon este inacceptabil, eu încă mă mir că ai noștri cam încet se mișcă sau noi ne mișcăm încet în elaborarea poate unei legislații care ar da niște calificative foarte clare la ceea ce înseamnă declarațiile de etică”, a declarat Alexei Tulbure.

Amintim că, luni, 17 aprilie, președintele Tatarstanului, republică din componența Federației Ruse, Rustam Minnihanov, a făcut cale întoarsă pe Aeroportul din Chișinău. Demnitarul, care a fost invitat la un eveniment din Găgăuzia de către candidatul pentru funcția de bașkan Victor Petrov, nu a fost lăsat să intre pe teritoriul Republicii Moldova. Poliția de Frontieră a anunțat că susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialului rus să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre. Imediat după interdicție, liderul PSRM, Igor Dodon, a calificat acest gest drept unul neprietenesc și rușinos.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.