VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alexandru Slusari: Dacă acest gaz va ajunge în Moldova cu 10 lei, miza este dezordini, tulburări sociale și destabilizare social-economică

„Contractul de furnizare a gazelor, publicat de bașcanul Gagauziei, este un dumping cras. Mă tem că este un dumping politic sau mai bine zis geopolitic. Sigur că acest contract nu va fi implementat. Dar situația deja este una alarmantă”. Această părere a fost exprimată de Alexandru Slusari, membru al Consiliului de administrare al SA Energocom, fost vicepreședinte al Parlamentului.

Alexandru Slusari: Sincer, pe mine mă deranjează ceea ce se întâmplă, desigur că urmează să vedem dacă ceea ce a declarat bașcana o să fie aplicat în practică. Nu o singură dată au fost făcute promisiuni din partea lui Șor și altor forțe politice și nu s-a întâmplat nimic, de data asta au fost publicate și niște documente. Economic, acest lucru nu este posibil din punctul meu de vedere. Eu consider că ceea ce este publicat este un preț de dumping și, din păcate, dumping politic sau, mai bine zis, dumping geopolitic, deoarece prețul de 160 de euro la hotarul cu Republica Moldova înseamnă că gazul a fost procurat, dacă scoatem toate cheltuielile de transport și TVA, cel mult cu 80 de euro, așa preț nu există. Niciun trader european nu a putut să vândă la moment gaz la așa preț. Eu vă dau câteva cifre: la bursă prețul mediu a oscilat în jur de 500 de euro pentru 1.000 de metri cubi. Tot anul 2023, chiar și vara, cotațiile bursiere nu au coborât mai jos de 270 de euro, preț de 70-80 de euro nu există. Eu admit că așa preț poate fi doar dacă acest gaz are origine rusească sau cineva subvenționează generos această firmă care furnizează gazul. Cine poate subvenționa generos? Noi înțelegem că asta este o decizie politică și are alte scopuri decât cele economice. De ce mă deranjează acest lucru? Deoarece dacă e să analizăm în general care este situația în Republica Moldova, toate încercările în această campanie electorală din partea unor grupări criminal-politice să finanțeze cu zeci de milioane de dolari ilegal campania electorală, eu consider că ceea ce se propune poate fi o diversiune împotriva intereselor Republicii Moldova în contextul războiului pe care îl continuă Federația Rusă și se înșală amarnic cei care zic că ei nu au când, că ei sunt preocupați cu Ucraina. Analizați situația. Federația Rusă mai are foarte multe rezerve și noi vedem ceea ce se întâmplă în Ucraina, și eu cred că ei nu au lăsat Republica Moldova, iar ceea ce urmează are bătaie lungă, nu țintește doar campania electorală locală, dar, dacă ați observat, acolo-i pe un an întreg. Și noi putem să avem consecințe grave, dacă presupunerile mele sunt corecte.

Vocea Basarabiei: Dl Slusari, dar admiteți că ar putea să se încingă spiritele și multă lume să-și pună întrebarea – de ce se poate totuși cu 10 lei să fie vândut gaz cetățenilor în unele localități și restul populației să achite acest tarif de 18 lei?

Eu cred că dacă acest gaz ajunge așa cum s-a promis, miza este anume ceea ce ați menționat dvs., adică tulburări sociale, dezordine, destabilizarea social-economică.

Alexandru Slusari: Eu cred că dacă acest gaz ajunge așa cum s-a promis, miza este anume ceea ce ați menționat dvs., adică tulburări sociale, dezordine, destabilizarea social-economică. Populația țării la noi, ne place nouă sau nu ne place, dar în mare parte, în situația în care foarte multă lume este săracă, n-o să intre în detalii, că e posibil așa ceva sau nu e posibil; că-i „cașcaval” gratuit, unde el există, care vor fi consecințele, ce va trebui să dăm în schimb, care sunt cotațiile bursiere. Eu cred că acei care au plămădit această schemă anume pun miza pe această populație care nu se uită la raționamentele economice, la problemele geopolitice, ci pe fundalul mai multor greșeli pe care le face și actuala guvernare se pune miza de a destabiliza. Dacă nu au reușit prin niște acțiuni de proteste, de nu știu ce, iată acum pot fi folosite metode hibride – alegerile cu coruperea și cumpărarea alegătorilor, pe urmă aceste pomeni geopolitice și mai departe cu implicarea mai multor forțe politice. Și să nu uităm că anii 2024 și 2025 sunt anii principali electorali pentru Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Șeful de la Moldovagaz a anunțat că Republica Moldova achiziționează gazul de la Gazprom la un preț de 820 de dolari. La ce preț îl achiziționează Energocom și, în general, de ce se insistă pe ideea că Moldovagaz procură gazul de la Gazprom la acest preț?

Alexandru Slusari: Eu cred că problema este în reformularea pe care probabil nu întâmplător a făcut-o dl Vadim Ceban, care continuă acțiunile sale coordonate cu Kremlinul și el nu degeaba tot timpul zice cuvântul „a procura”. În societate trebuie să fie promovat narativul că „noi avem relații, că noi procurăm gaz de la Gazprom, dar cei răi de la guvernare nu vor să cumpere și ei mai cumpără de la intermediar gazul rusesc care trebuie să fie mai scump decât cel de la Gazprom”. Realitatea noi o cunoaștem cu toții: malul drept al Nistrului nu folosește gaz de la Gazprom începând cu decembrie 2022. Există contract, care nu este reziliat deocamdată și acest contract prevede că lunar se coordonează volumele de gaz și, iată, din decembrie 2022 toate volumele de gaz care vin de la Gazprom merg spre malul stâng. Așa prevede contractul că fiecare lună sau fiecare trimestru trebuie să fie anunțat prețul, care nu este relevant pentru malul drept, întrucât el nu achită acest preț, el este relevant ca suma datoriilor care se acumulează pentru malul stâng și este relevant un pic pentru Energocom. Conform hotărârii guvernului, Moldovagaz este obligată să procure în situații excepționale gazul de la Energocom, dacă acesta este mai ieftin decât cel de la Gazprom. Iată care e situația, dar cuvântul „procurat” este absolut inutil și dl Ceban trebuie să înceteze să folosească acest cuvânt.

Vara și toamna noi am cumpărat aproape 600 de milioane metri cubi de gaz la prețul mediu ponderat de 420 de dolari mia de metri cubi.

Vocea Basarabiei: Moldovagaz procură astăzi gaz de la Energocom la ce preț?

Alexandru Slusari: În septembrie a fost procurat cu vreo câțiva dolari mai ieftin decât de la Gazprom, pentru octombrie și noiembrie încă nu este stabilit acest preț, urmează să se convoace ședința consiliului și vom stabili, dar cu certitudine acest preț o să fie mult mai ieftin decât cel anunțat de Gazprom, dat fiind faptul că cu toate stocurile scumpe care au fost, cu toate pierderile Energocom-ului, dar vara și toamna noi am cumpărat aproape 600 de milioane metri cubi de gaz la prețul mediu ponderat de 420 de dolari mia de metri cubi. Vă dați seama că este aproape de două ori mai ieftin decât prețul anunțat de Gazprom.

Vocea Basarabiei: Și întrebarea imediată a cetățeanului: dacă Energocom cumpără la un preț mult mai mic decât cel pe care îl anunță Moldovagaz de la Gazprom, de ce tarifele se mențin?

Alexandru Slusari: În primul rând, nu o dată am spus că acest lucru se datorează politicii nechibzuite și achizițiilor cu exces de zel a gazelor în toamna 2022-iarna 2023, când prea mult gaz scump a fost procurat, după asta s-a redus consumul și noi avem aceste consecințe, fiindcă tariful se calculează reieșind din prețul mediu anual și metodologia nu a fost schimbată, astfel acest preț include și acele achiziții scumpe. Se lucrează și se face tot posibilul și imposibilul ca tariful să fie redus, dar prea multe greșeli și prea mult gaz scump a fost procurat. Eu rămân optimist și sper că, dacă nu în noiembrie, atunci în decembrie, totuși, tariful se va reduce.

Vocea Basarabiei: Cu cât?

Alexandru Slusari: Nu pot să vă spun exact, pentru că depinde de mai mulți factori, dar eu consider că, chiar și dacă cu 1-2 lei se va reduce tariful, orice reducere este benefică pentru economia Republicii Moldova. Noi plătim un tarif exagerat și asta influențează asupra recesiunii economice din țară.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.