Alexandr Slusari, reprezentant al societății civile în consiliul de administrare al SA Energocom, declară că volumul stocurilor de gaze, procurate toamna-iarna 2022 a fost unu „exagerat și neargumentat din punct de vedere economic”. Potrivit lui Slusari, din cauza volumului mare de gaze stocate, în prezent tariful la gaz se menține înalt.
„În cadrul Consiliului de administrare Energocom eu am rămas pe poziția că volumul stocurilor, procurate toamna-iarna 2022 a fost unu exagerat și neargumentat din punct de vedere economic. În special, vorbesc de cele 200 mln m3, procurate în baza a două decizii secrete ale CSE. Acest lucru în prezent influențează menținerea a unui tarif mare intern la gaz, în situația cănd prețuri internaționale au coborât sub 400 euro pentru o mie m3. Am discutat problema respectivă și cu mai mulți experți în domeniul, care împărtășesc opinia mea”, a precizat Alexand Slusari.
Potrivit ex-deputatului Alexandr Slusari, recent CNA a solicitat de la „Energocom” toata informația despre tranzacțiile de procurare a gazelor pentru perioada 2021-2022, cu indicarea argumentării economice.
„Urmează organele de anchetă să pună punct pe acest subiect. Recent CNA a solicitat de la Energocom toata informația despre tranzacțiile de procurare a gazelor pentru perioada 2021-2022, cu indicarea argumentării economice. După asta a venit și Ordonanța Procurorului pentru misiuni speciale privind ridicarea tuturor deciziilor organelor de conducere a companiei pentru perioada august 2021 – aprilie 2023, care vor fi examinate în cadrul urmăririi penale pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu comis de către O PERSOANA cu funcție de demnitate publică”, a scris fostul deputat Alexandr Slusari pe Facebook.
Potrivit lui Slusari, astăzi compania „Energocom” va prezenta public mai multă informație despre activitatea de achiziționare a gazelor în stocuri pe parcursul anului trecut.
Anterior, Alexandr Slusari a solicitat reprezentanților SA „Energocom” mai multă transparență, în special în folosirea banilor publici de către companie care a devenit acum întreprinderea strategică pe plan de asigurare a securității energetice a R. Moldova.
Reprezentanții Energocom au declarat atunci că organul executiv al companiei elaborează un audit extern care va fi gata către sfârșitul lunii aprilie.
„Acest audit va sta la baza raportului anual al Consiliului societății și a organului executiv care vor fi prezentate Adunării generale a acționarilor. În respectivele rapoarte se vor regăsi și date despre activitatea de tradind (achiziționarea de gaze și energia electrică) a SA Energocom în 2022. În activitatea sa, SA Energocom respectă legislația Republicii Moldova și dispozițiile CSE. Orice decizie de achiziții de gaze este coordonată cu reprezentanții Guvernului, consiliul societății și ai fondatorului, Agenția Proprietății Publice”, a precizat Energocom.