VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Alexandr Lukaşenko a ajuns la Beijing: Nicio problemă din lume nu poate fi rezolvată fără China

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a sosit marţi la Beijing, pentru o vizită de trei zile în timpul căreia va fi primit de omologul său Xi Jinping, pe care Lukaşenko îl califică drept "vechi prieten" într-un interviu acordat unei media de stat chineze, informează AFP.

Într-un interviu pentru agenţia de presă Xinhua, liderul belarus a spus că este nerăbdător să-l întâlnească pe "vechiul prieten" Xi Jinping şi a salutat recentul document publicat de China în care aceasta îşi rezumă poziţia faţă de conflictul din Ucraina.

Aceasta este "o mărturie a politicii sale externe pacifiste, precum şi o nouă etapă singulară ce va avea un mare impact peste tot în lume", a declarat Lukaşenko referitor la acest document în 12 puncte dezvăluit vineri şi care îndeamnă inclusiv la respectarea suveranităţii statelor şi la negocieri de pace.

"Astăzi, nicio problemă din lume nu poate fi rezolvată fără China", a adăugat Lukaşenko.

China a salutat luni bunele sale relaţii cu Belarus, pe care îl califică drept "partener strategic global", şi a subliniat "încrederea reciprocă" între cele două ţări, potrivit Agerpres.

Aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, Lukaşenko a susţinut invazia rusă în Ucraina chiar la începutul operaţiunii militare lansate la sfârşitul lui februarie 2022.

China, la rândul său, caută de mai multe săptămâni să joace un rol de mediator în acest conflict. China dezminte afirmaţiile SUA şi NATO conform cărora ea ar preconiza să furnizeze arme Rusiei.

De la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, preşedintele chinez Xi Jinping a discutat de mai multe ori cu Vladimir Putin, dar nu şi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Republica Belarus are o frontieră comună cu Ucraina şi Rusia. De asemenea, Minskul este foarte dependent de Moscova financiar şi politic.

Anul trecut, Belarus a autorizat trupele ruse să treacă pe teritoriul său pentru a lansa de acolo un atac împotriva Ucrainei. Recent, Lukaşenko s-a declarat gata să facă din nou acest lucru dacă va simţi că Minskul este în pericol.

La rândul său, Ucraina şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu un nou sprijin acordat de Belarus eforturilor de război ale Rusiei.

În septembrie anul trecut, preşedinţii Xi şi Lukaşenko au avut o întrevedere la Samarkand, în Uzbekistan, unde au subliniat parteneriatul lor care "rezistă tuturor încercărilor".

Această vizită de stat survine după ce Uniunea Europeană (UE) a anunţat luni că va prelungi cu un an sancţiunile împotriva Belarus, în condiţiile în care Minskul îşi continuă represiunea împotriva opoziţiei şi susţine războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.