VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Aleșii locali, instruiți cum să-și mărească bugetele satelor și să atragă mai multe investiții

Reprezentanți ai administrațiilor publice locale au fost instruiți despre cum să-și mărească bugetele prin gestionarea eficientă a taxelor, prin atragerea investițiilor și agenților economici, dar și prin elaborarea unor proiecte mai robuste și cu un randament mai mare.

Atelierul oferă informații și recomandări despre cum pot fi revizuite politicile fiscale de către administrațiile locale prin ajustarea impozitelor și taxelor și diversificarea surselor de venit disponibile.

”Reprezentanții primăriilor au avut oportunitatea de a se familiariza cu politicile directe și indirecte de creștere a veniturilor locale, structura veniturilor bugetelor unităților administrativ-teritoriale (UAT), tipurile de taxe și impozite locale, precum și competențele APL în administrarea acestora. Informațiile și recomandările practice furnizate în cadrul seminarului au fost gândite pentru a ajuta APL-urile să elaboreze proiecte de buget mai robuste și mai eficiente”, se arată într-un comunicat.

 Secretara de stat a Ministerului Finanțelor, Olga Golban, prezentă la seminar, în discuțiile despre resursele proprii ale primăriilor, a subliniat importanța evaluării corecte și gestionării eficiente a bazei fiscale locale, realizării analizei de impact pentru taxele și impozitele aplicate la nivel local, precum și a consultării comunităților pentru a asigura transparența în procesul de gestionare a acestor venituri.

”Important este determinarea nivelului corect pentru taxele și impozitele locale. Un nivel corect ar trebui să fie rațional și acceptabil, inclusiv pentru mediul de afaceri, pentru a atrage cât mai mulți agenți economici în localitate și, astfel, a contribui la consolidarea și dezvoltarea socio-economică a comunității, la crearea de noi locuri de muncă, ceea ce va fi perceput de cetățeni ca o investiție în prosperitatea și viitorul localității lor”, a declarat Olga Golban.

Programul Comunitatea Mea, finanțat de USAID și realizat de organizația internațională IREX, a început în 2018 și se va încheia în 2026. Scopul programului este consolidarea capacitaților autorităților publice locale din Moldova pentru a gestiona mai eficient resursele și a dezvolta comunitățile in mod sustenabil. În prezent, programul colaborează cu 123 de primării. Din 2018, de sprijin au beneficiat peste 90 de comunități și 1,47 milioane de cetățeni. Valoarea totală a investițiilor USAID în Programul Comunitatea Mea este de 35,5 milioane de dolari.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.