VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alegeri în România: Pe 1 decembrie vor fi aleși 329 de deputați și 136 de senatori

În România, pe data de 1 decembrie, urmează să aibă loc alegeri parlamentare – pentru Senat și Camera Deputaților.

În cursa pentru un fotoliu de parlamentar în cele 42 de circumscripții au intrat peste 10 000 de persoane. Urmează să fie aleși 329 de deputați și 136 de senatori. Și moldovenii cu cetățenie română pot participa la votul din 1 decembrie, transmite IPN.

Europa Liberă România scrie că cei mai mulți candidați pentru Senat și Camera Deputaților – 639 – vin de la Partidul Social Democrat (PSD). 636 de persoane candidează din partea partidului SOS România, 630 din partea Partidului Național Liberal (PNL).

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are 621 de candidați, Forța Dreptei – 619, iar Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) – 596. Alți 589 de candidați vin din partea Uniunii Salvați România (USR).

În total 31 de formațiuni politice și-au depus candidaturile la Senat și 50 la Camera Deputaților. Votul se dă pe listele partidelor, în fiecare județ și în București.

„Camera Deputaților – camera inferioară a Parlamentului – are o reprezentare mai mare a populației – un deputat la 73 000 de locuitori. Totalul este de 329 de deputați. Numărul senatorilor e mai mic – 136, iar norma de reprezentare este de un senator la 168 000 de locuitori”, precizează Europa Liberă România.

În România, pragul electoral pentru intrarea în Parlament este stabilit prin lege. Pentru partide politice acesta este de cel puțin 5% din voturile valabil exprimate la nivel național. Pentru alianțe politice formate din două partide pragul este de 8%, pentru alianțele formate din trei partide – 9%, iar pentru alianțele din patru și mai multe partide pragul este de 10%. Un candidat independent trebuie să obțină un număr de voturi egal cu coeficientul electoral din circumscripția în care candidează (adică numărul total de voturi împărțit la numărul de mandate din acea circumscripție).

Mandatele rămase neocupate după alegeri (voturi primite de partidele și alianțele politice care nu trec pragul electoral) sunt redistribuite la partidele care au reușit să intre în Parlament.

La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 1 decembrie, în Republica Moldova, va fi păstrat același număr de 59 de secții de votare, deschise și pentru alegerile președintelui României din 24 noiembrie.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.