VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alegeri 2024: Ce trebuie să știi pentru a vota

Republica Moldova își alege astăzi, 20 octombrie 2024, președintele și se expune asupra referendumului privind integrarea europeană. La cele peste 2.200 de secții de votare din țară, cât și de peste hotare, sunt așteptați peste 2,7 milioane de alegători. Fiecare va primi câte două buletine de vot – unul cu cei 11 candidați la prezidențiale și altul cu opțiunea „da” sau „nu” la referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova.

Pentru a putea vota la referendum și prezidențiale trebuie să vă prezentați la secțiile de votare cu buletinul de identitate sau pașaport. 

Dacă aveți actele expirate, veți putea vota doar în baza pașaportului. Cei care nu au decât un buletin expirat, pot să facă unul provizoriu chiar în ziua alegerilor la orice filială a Agenției pentru Servicii Publice (ASP). 

La secția de votare veți primi două buletine de vot: unul pentru referendum și unul pentru alegerile prezidențiale. Dacă alegeți să votați doar la unul dintre ele, semnați în lista electorală și predați celălalt buletin membrului comisiei. Alegătorii care vor participa la un singur scrutin nu vor mai putea reveni în cazul în care se răzgândesc. Verificarea prezenței se face o singură dată de către operator, pentru a preveni votarea multiplă. 

În timp ce la prezidențiale, vom avea 11 opțiuni de vot, buletinul pentru referendum conține o singură întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” și două opțiuni de vot: „Da” sau „Nu”. 

Dacă referendumul va trece, atunci preambulul Constituției va fi completat cu două alineate noi în care va fi scris că identitatea poporului Republicii Moldova este europeană, iar integrarea în Uniunea Europeană este obiectivul strategic al țării. Totodată, Constituția va fi completată și cu un nou titlu, numit integrarea în Uniunea Europeană. 

După ce ai votat în cabina de vot secret, buletinele se pliază și se aruncă în urna de vot. Nu e nevoie să fie urne separate. Este important să respecți regulile de vot: nu fotografia buletinul de vot și nu-l scoate din secția de votare.

Autoritatea electorală s-a gândit și la alegătorii cu deficiențe de vedere. După ce ia buletinele de vot, alegătorul comunică membrilor biroului că are nevoie de plic trafaret și în acest caz i se inserează buletinele pentru a putea vota. Mai mult, fiecare secție de votare are în dotare și o lupă specială care mărește textul. Alegătorii care din motive obiective nu pot să ajungă la secția de votare, pot chema urna mobilă la locul aflării. 

Pentru a fi validate referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale, trebuie să se prezinte la secțiile de votare cel puțin o treime din numărul de alegătorilor incluși în listele electorale. 

CEC menționează că referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 sunt monitorizate de 2.061 de observatori naționali și internaționali

Pentru alegerile din acest an au fost deschise 1.988 de secții de votare în țară, inclusiv 30 în Zona de Securitate pentru moldovenii stabiliți în stânga Nistrului.

CEC atenționează că alegătorii, domiciliați în una din localitățile din regiunea transnistreană, vor putea vota cu buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova și buletinul de identitate provizoriu, care confirmă domiciliul sau reședința temporară a titularului în localitățile din regiunea transnistreană, inclusiv cei domiciliați în raza circumscripției electorale municipale Tighina și comuna Chițcani, satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni. Peste hotare avem 234 de secții, cele mai multe fiind în Italia, Germania și Franța.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.