Explozie de infecții respiratorii în Republica Moldova. Ministrul Sănătății spune că spitalele raionale, cele municipale și republicane, dar și secțiile de reanimare ale acestora sunt pline de pacienți care luptă cu virozele. Ala Nemerenco spune că boala se manifestă cel mai agresiv în cazul copiilor.
Autoritățile fac apel la părinți să nu practice automedicația și să se adreseze la medic chiar de la primele simptome, notează IPN.
Ministrul Sănătății spune că valul de infecții respiratorii care face acum ravagii este o consecință a pandemiei COVID-19 și a regulilor stricte de izolare impuse în perioada pandemică. Potrivit șefei de la Sănătate, cei mai afectați de viroze sunt copiii cu vârste cuprinse între 0-4 ani care nu au reușit să-și creeze o imunitate naturală la viruși.
„Spitalele sunt aglomerate. În spitalele raionale, municipale și republicane tot ce este cu profil pediatric a fost extins. Din contul unor secții au fost suplimentate paturile pentru viroze. Această situație a fost prognozată încă din perioada pandemiei de către specialiști, epidemiologi, deoarece am avut o perioadă de lockdown, de muncă online, de nefrecventare a grădinițelor, iar generația copiilor de la 0-4 ani sunt copiii care nu au cunoscut niciodată virozele și nu și-au format o imunitate naturală. Comparativ cu anul trecut, avem o creștere de 2,5 ori a tuturor infecțiilor respiratorii. Perioada debutului virozelor este octombrie, de la 3 octombrie și până la momentul actual s-au înregistrat 76 de mii de cazuri, atât la copii, cât și la adulți”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.
Ala Nemerenco spune că în cazul adulților cifra spitalizărilor este mai mică decât în cazul copiilor, totuși ministrul face apel la populație să se adreseze la medic pentru tratament specializat și să nu practice automedicația.
„Cazurile din acest an sunt destul de agresive, se instalează foarte rapid complicațiile, pentru că copilul nu are anticorpi și agresivitatea este mult mai mare decât în cazul unui copil cu imunitate. Cazuri letale nu avem, dar sunt pacienți internați în reanimare. Sunt foarte încărcate secțiile de reanimare în toate spitalele unde ele există. Rugămintea este ca atunci când părinții observă simptome caracteristice unei simple răceli să se adreseze la medic, să țină copilul acasă ca să nu contacteze cu alți copii. Viroza se manifestă prin febră, ceea ce înseamnă că este o mare presiune asupra organismului. Dar inițierea unui tratament adecvat la timp, poate să micșoreze rata complicațiilor. La adulți situația este mai liniștită, nu fiecare caz ajunge la spital, dar avem comparativ cu anii trecuți mai multe spitalizări”, a mai spus ministrul Sănătății.
Ministrul Sănătății spune că printre complicațiile virozelor la copii sunt pneumoniile și bronhiolitele, iar din acest motiv Ala Nemerenco le-a solicitat părinților să nu refuze spitalizarea. Ministrul Sănătății spune că numai în ultimele zile au fost spitalizați aproape 1000 de pacienți cu viroze, cei mai mulți fiind copii.