VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Al. Tănase: Procedura de Vetting pierde din credibilitate

Procedura de Vetting rămâne una cu foarte cu puțină credibilitate. Numărul celor care cred în sinceritatea acestui proces este foarte mic. Or, factura politică nu o va plăti șeful Comisiei de profil, Herman von Hebel, ci cei care vor merge în fața populației să ceară votul pentru alegerile prezidențiale sau parlamentare. Este declarațiile făcute de fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „Studiu politic” cu Nelly Sambriș de la Vocea Basarabiei.

„Eu nu am văzut cu ochi buni ideea de a aduce experți din afară pentru evaluarea criteriilor etice. Integritatea este o chestie morală. Nu e nevoie de expertiză pentru a determina moralitatea. Domnul von Hebel (președintele comisiei Vetting) a fost grefier și nu are nicio o legătură cu integritatea. Or, în prezent are de gestionat dosarele unor persoane și trebuie să decidă dacă sunt integri. E o chestiune ce ține foarte mult de subiectiv. Dacă nu suntem capabili să găsim oameni care să evalueze dacă judecătorii sunt cinstiți și morali, cred că țara trebuie închisă. Trebuie să ne autoguvernăm. Expertiza se solicită acolo unde trebuie făcută o reformă complicată și trebuie elaborată o strategie și un proiect de lege”, a declarat Alexandru Tănase.

Experții sunt plătiți de donatori, potrivit fostului judecător de la Curtea Constituțională, cum este și în cazul lui von Hebel.

„În cazul reformei justiției, când s-a observat că există un element care poate să zdruncine credibilitatea întregului proces, chiar dacă domnul respectiv nu are nicio vină și este cea mai integră persoană, Guvernul trebuie rapid să se debaraseze de el și să solicite partenerilor de dezvoltare să delege o altă persoană”, a mai punctat Tănase.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.