VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Al. Tănase, despre referendumul pro-UE: E regretabil că până azi Constituția nu prevede ireversibilitatea parcursului european

Acest referendum este necesar. Este regretabil că, de fapt, nu s-a votat în Parlament anterior această idee ca în Constituție să figureze ireversibilitatea parcursului european. Este afirmația fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care susține că, dacă va fi lansat acest plebiscit, forțele pro-europene trebuie uite de rivalități și ranchiună și să se unească în promovarea inițiativei.

„Acum avem o șansă și trebuie folosită. Eu nu văd cu ce ne-ar strica nouă dacă în Constituția R. Moldova ar figura o clauză care ar stabili că, de fapt, integrarea în UE, să zicem așa, este un obiectiv de strategie națională a R. Moldova. Până la urmă este dreptul oamenilor să spună da sau nu. Nu ne putem ascunde mereu după deget, nu putem promova o politică de fațadă, declarând că suntem mari simpatizanți și adepți ai UE, să primim fonduri și granturi, dar în realitate să îl așteptăm pe Putin. Nu cred că e o problemă dacă omului i se dă voie să voteze. La urma urmei cum va fi așa va fi”, a declarat Alexandru Tănase în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Fostul președinte al Curții Constituțională admite că în momentul lansării inițiativei guvernarea a gafat și nu a strălucit la capitolul comunicării cu partidele proeuropene.

„Poate într-adevăr comunicarea nu a fost cea mai bună, poate într-adevăr era o idee mai bună dacă partidele pro-europene împreună cu partidul de guvernare lansau această idee și toți împreună făceam advocacy pentru acest proiect. Totuși dacă acest referendum va fi lansat eu cred că trebuie să lăsăm la o parte rivalitățile, ranchiuna și fiecare om care dorește acestei țări ca, în sfârșit, după câteva sute de ani, să nu mai fim în zona asta de turbulență, să intrăm într-o zonă de siguranță care este zona UE, bineînțeles, că va trebui să lase la o parte ranchiuna și restul și să se implice pentru a promova și sprijini această idee. Deoarece va da foarte prost dacă îi vom lăsa pe socialiști, comuniști să-și facă mendrele, să-și promoveze mesajele și să ne blocheze acest exercițiu”, a mai adăugat Alexandru Tănase.

Fostul magistrat a reamintit că acest plebiscit va deranja Kremlinul și că întrebarea suspusă referendumului trebuie bine gândită.

„Acest referendum vizează includerea în Constituție a unor elemente de identificare europeană a acestei construcții statale care se numește R. Moldova. Este o chestiune identitară care este foarte sensibilă pentru Federația Rusă. Rușii știu exact cât de importantă este chestiunea identitară în cazul construcției sau dezvoltării unui stat. Și sigur că ei se vor opune cu toate metodele pentru a torpila acest referendum. Acest referendum nu înseamnă că noi devenim membrii exact ai UE, nu știu cum exact va fi formulată întrebarea, depinde foarte mult. E o chestiune esențială cum va arăta această întrebare. Dar din câte am înțeles este vorba de o modificare a Constituției prin care s-a consfinți odată în plus ireversibilitatea parcursului nostru european. Și chestia asta nu are cum să deranjeze Federația Rusă”, a mai declarat Alexandru Tănase.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.