Alexandr Petkov, primarul municipiului Bălți, a câștigat turul II al alegerilor locale din 19 noiembrie cu votul a 59,63% din sufragii. Edilul a declarant pentru Vocea Basarabiei că municipiul Bălți se confruntă cu probleme serioase și face tot posibilul ca să fie auzit de Guvern și Parlament. Bugetul local este prea mic pentru a putea rezolva problemele cetățenilor fără implicarea autorităților centrale și fără atragerea investițiilor străine.
Vocea Basarabiei: Ce înseamnă dezvoltare pentru municipiul Bălți?
Alexandr Petkov: Dezvoltarea pentru municipiul Bălți este, în primul și în primul rând, modernizarea, modernizarea europeană a municipiului, astfel ca Bălțiul nu doar să se numească a doua capitală a Republicii Moldova, capitala de nord, dar, într-adevăr, să umplem cu sens aceste exclamări. Noi vrem ca, într-adevăr, Bălțiul să devină un oraș dezvoltat, un oraș modern.
Vocea Basarabiei: Ce domenii trebuie modernizate?
Alexandr Petkov: O infrastructură dezvoltată și modernizată, în primul rând, în unele cazuri – chiar construită capital. Eu am în vedere, înainte de toate, drumurile. Cu părere de rău, avem probleme foarte mari la drumuri, dar avem și probleme destul de mari, în special, cu canalizarea.
Vocea Basarabiei: Haideți să vorbim despre infrastructura drumurilor. Câte investiții ar cere realizarea acestor proiecte?
Alexandr Petkov: Sunt necesare sute de milioane de lei doar pentru două străzi importante din oraș. Vă dați seama că orașul n-o să se poată descurca de sine stătător cu acest lucru. Cu părere de rău, până acum, din varii motive, nu a fost o colaborare cu autoritățile centrale pentru a dezvolta infrastructura drumurilor în Bălți, chiar dacă drumurile despre care vorbesc eu în special sunt de importanță republicană, nu sunt drumuri locale, dar noi vrem să atragem și investitori străini, astfel ca Bălțiul să aibă o infrastructură a drumurilor dezvoltată.
Vocea Basarabiei: Alte domenii care ar fi?
Alexandr Petkov: Alt domeniu este, în special, cel de canalizare. Ca să cunoașteți, Bălțiul, chiar dacă este al doilea oraș ca importanță din Republica Moldova, are circa 30 la sută din fondul locativ care nu dispune de canalizare. Noi suntem în secolul XXI, în secolul XXI în centrul Europei eu consider că este inadmisibil așa ceva și asta o să fie una din prioritățile mele. Sunt probleme și cu aprovizionarea cu apă, astfel încât întreprinderea care aprovizionează cu apă Bălțiul este în faliment. Peste tot avem probleme peste probleme, dar nu vreau să mă jelui, de aceea și în scurta mea expunere aici către autorități i-am îndemnat pur și simplu să dea dovadă de o deschidere, de o deschidere față de autoritățile locale, și eu tare vreau ca noi să fim auziți.
Vocea Basarabiei: Dar cu banii din bugetul local ce puteți face?
Alexandr Petkov: Cu banii din bugetul local putem face foarte puține lucruri. Noi am primit un buget nu că auster, ci extrem de deficitar și atunci când am venit în primărie, noi am avut 96 de mii de lei pe cont. Ca să vă dați seama, noi nu puteam achita nici măcar niște premii la pedagogi și sportivi. În rest, am început să căutăm bani pe interior și pe interior am văzut mari probleme nu doar în gestiunea fondurilor primăriei, este extrem de important și este extrem de grav ceea ce am găsit noi acolo, dar am găsit și probleme la nivel de corupție. Și îmi pare foarte bine că ofițerii anticorupție s-au arătat deschiși și mirați că nu știu din care cauză autoritățile locale sunt deschise pentru colaborare, astfel ca actele de corupție să nu mai aibă loc în primăria municipiului Bălți și mergem încetul cu încetul, fără a ne plânge, dar să rezolvăm problemele.
Vocea Basarabiei: Autoritățile centrale insistă pe ideea că proiectele europene vor salva comunitățile, dar pentru aceasta ar trebui și locuitorii, cetățenii să urmeze calea pe care o care o propun cei de la guvernare. E complicat lucrul acesta la Bălți?
Alexandr Petkov: Eu consider că nu doar la Bălți, dar în Republica Moldova nu există persoane care ar crede că aducerea fondurilor europene este ceva rău pentru Republica Moldova. Vă invit în orașul Bălți, ca să vedeți cât de deschiși și cât de primitori sunt oamenii și cât de mirați sunt atunci când au o atenție mai mare, poate puțin mai mare din partea Chișinăului. Până la urmă, noi ne aflăm doar la 130 de kilometri de Chișinău și uneori ne simțim așa de parcă am trăi în diferite galaxii și asta este rău. Eu am avut mai multe întâlniri, inclusiv cu ambasadori și alți reprezentanți ai corpului diplomatic care sunt în afara țării din țările europene, eu nu am văzut nicio reținere față de Bălți din partea dânșilor și nici dânșii n-au văzut nicio reținere față de ei din partea autorităților locale, din partea cetățenilor care locuiesc în municipiul Bălți.
Vocea Basarabiei: Unii dintre ei întreprind vizite frecvente la Bălți, capitala de nord a Republicii Moldova, l-am văzut și pe ambasadorul României, și pe ambasadorul Japoniei și alți șefi ai diplomațiilor.
Alexandr Petkov: Ultima întâlnire pe care am avut-o a fost cu ambasadorul Cehiei, am discutat destul de deschis. Mai mult ca atât, noi avem foarte multe proiecte la Bălți care au fost implementate inclusiv prin asistența Cehiei. De asemenea, cu Japonia, cu Statele Unite ale Americii, cu alte țări europene. Încă o dată, suntem deschiși, avem o vizită la Iași și trebuie să vorbim cu conducerea Consiliului Județean Iași. Discuția respectivă se va referi la dezvoltarea relațiilor între Iași și Bălți, noi cu Iașiul suntem orașe înfrățite.
Vocea Basarabiei: Dar ce așteptări aveți dvs., iată, de la guvernare, pentru că insistați pe existența unui dialog constructiv între puterea locală și cea centrală? Ce ar trebui să întreprindă guvernarea ca să aibă încredere cetățenii de la Bălți, de exemplu, că ei nu sunt lăsați în voia sorții?
Alexandr Petkov: În primul și în primul rând, asta nu este o acuzație, nici măcar nu vreau să acuz pe cineva, dar pur și simplu ca să evităm aceste lucruri, eu vreau ca relația între guvernul central și administrația locală să fie depolitizată la maximum, cât este posibil. Noi la Bălți avem o configurație a Consiliului municipal destul de complicată și pestriță și, respectiv, trebuie să găsim limbă comună asupra tuturor proiectelor de decizie înainte de a fi acestea scoase la discuții, încercăm să găsim. Iată, ultima ședință ne-a arătat că uneori cu greu, dar se mai găsesc soluții.
Vocea Basarabiei: Dar dacă n-o să aveți sprijin din partea aleșilor locali, o să vă fie foarte greu să avansați pe anumite proiecte?
Alexandr Petkov: Tocmai de aceea deciziile noastre care vor fi eu sper că vor fi făcute astfel ca toată lumea să fie satisfăcută. Asta este greu, eu sunt conștient de faptul că este greu. Da, desigur că este mai ușor de lucrat atunci când ai o majoritate, dar este și mai interesant când nu este majoritate, sunt soluții care se găsesc, să zicem așa, indirect, dar oricum de la asta au de câștigat doar bălțenii și toată lumea este conștientă de faptul că, chiar dacă avem unele divergențe, fie ele politice, fie ele de altă natură, la urmă trebuie să fie un rezultat care este pentru orășeni. De aceea și spun: eu nu vreau să fie politizate cumva relațiile cu autoritățile centrale, asta este în primul rând, eu vreau ca noi să fim auziți în momentul în care se discută problemele bugetare pentru localitățile din Republica Moldova, în special pentru Bălți. Desigur că pe mine mai mult mă preocupă situația din Bălți, eu vreau să găsim limbaj comun cu Ministerul Finanțelor asupra acelor divergențe pe care noi le avem pe parcursul a mai bine de 10 ani referitoare la colectarea impozitelor locale, noi am rămas la un nivel care ne poate aduce doar probleme și nu vreau să fie probleme. De aceea am și semnat o scrisoare către prim-ministru și președintele parlamentului referitoare la propunerea noastră privind modificarea legii privind finanțele publice locale. Sunt propuneri, cred eu, destul de gândite și juste din partea Bălțiului și sper să fim auziți la parlament și la guvern. Noi avem probleme acum cu reforma asistenței socială și am discutat-o, e foarte bine că reprezentanții ministerului au venit la Bălți, la mine în birou, noi am discutat cu responsabilii de asistența socială în municipiul Bălți și, respectiv, au fost și câteva persoane de la minister, am văzut ce putem face ca să nu fie obstacole în oferirea asistenței sociale pentru persoanele nevoiașe. De la 1 ianuarie, aceste direcții trec în subordinea guvernului, dar au rămas niște probleme care nu au fost rezolvate până acum.
Vocea Basarabiei: Care sunt problemele?
Alexandr Petkov: Cea mai mare este problema de finanțare și este o problemă că acum trebuie să le găsim foarte urgent local unde să stea, o să facem noi asta prin arendă, o s-o facem altfel cumva, o să găsim noi rezolvarea problemei. Avem probleme, cu părere de rău, nu ne aud deocamdată la Ministerul Asistenței Sociale referitor la plata pentru refugiații ucraineni, care stau la noi în Hotelul „Bălți”, care este o întreprindere municipală. Noi am deschis toate inimile pe care le avem la Bălți pentru ca cetățenii ucraineni să se simtă bine, însă nu găsim înțelegere din partea guvernanților referitor la modalitatea de finanțare. Dar, mă rog, și asta putem găsi, tot vorbim, discutăm, eu cred că unii funcționari de la mai multe ministere din Chișinău deja s-au arătat într-un fel surprinși atunci când la alt capăt al firului a fost primarul municipiului Bălți, la direct discutăm cu ei și nu mă preocupă că sunt primar, oricum vorbesc chiar și cu un funcționar de cel mai mic rang de la orice minister. Sunt gata să vorbim, încă o dată spun, noi suntem deschiși să vorbim cu orice posibilitate, așa ca lumea să înțeleagă că Bălțiul este un centru destul de important pentru Republica Moldova și de la dezvoltarea Bălțiului va câștiga întreaga țară, nu doar bălțenii care cu siguranță vor câștiga în primul rând.
Vocea Basarabiei: Dar câți agenți economici activează în municipiul Bălți și care e contribuția lor la bugetul local?
Alexandr Petkov: Nu vă pot spune acum concret, sunt mulți, dar ca să vină și mai mulți, noi vrem ca la Bălți condițiile de afaceri să fie poate uneori mai atractive decât în alte orașe, chiar și la Chișinău, ca ei să se poată stabili la Bălți și noi din asta o să câștigăm doar. Să nu uităm că noi suntem mai aproape de hotarul cu Uniunea Europeană decât Chișinăul, noi nu avem decât mai puțin de două ore de mers de la Chișinău până la Bălți. Știți cum, uneori când vin încoace, eu petrec mai mult timp prin ambuteiajele din Chișinău decât am mers de la Bălți până la Chișinău, așa că și oamenii înțeleg acest lucru. Vreau să vă spun că există și o migrație, să spunem așa, economică, deocamdată, însă eu sper că ea o să fie mai mare.
Vocea Basarabiei: Și un potențial nevalorificat poate fi identificat?
Alexandr Petkov: El este foarte mare, corect ați menționat, Bălțiul este un oraș cu un potențial nevalorificat și noi vrem să-l valorificăm. Noi suntem un centru universitar și nu în ultimul rând trebuie să vorbim despre acest lucru, pentru că avem o universitate cu o istorie destul de mare și, într-adevăr, o instituție prestigioasă, care trebuie să fie și un centru de atracție pentru tineri – și de ce nu? – ca tinerii să și rămână la Bălți. Acesta ne este scopul, să rămână cât mai multă lume la Bălți.
Vocea Basarabiei: Eu când vin la Bălți, prima întrebare pe care o aud de la interlocutorii mei, locuitori de acolo, că sunt nedreptățiți când e vorba despre achitarea prețurilor la resursele energetice.
Alexandr Petkov: Da, și eu vreau ca funcționarii de la ministere atunci când fac unele norme de mâncare pentru copii sau oricare alte norme, ei trebuie să înțeleagă că norma pentru Chișinău și norma pentru Bălți nu poate fi egală din simplul motiv că noi avem tarifele la energia electrică mai mari, tarifele la energia termică și la apă sunt mai mari și noi nu putem să fim egali. Tocmai din acest considerent și spun și vreau ca să mă înțeleagă foarte bine reprezentanții autorităților centrale – Republica Moldova nu se rezumă la asfaltul de la Chișinău. Noi suntem o țară poate și mică, dar destul de mare în condițiile noastre și suntem destul de diferiți și în momentul în care se dau anumite finanțe pentru Bălți trebuie să luăm în considerare toate momentele importante, dar asta depinde de voință. Și eu de aceea am spus că voința respectivă va fi atunci când va fi deschiderea cea mai mare în conlucrarea cu autoritățile locale, din partea noastră deschiderea este.