Compania aeriană Air Moldova anunță că a depus în instanță cererea de aprobare a restructurării accelerate a companiei ce are drept scop evitarea falimentului companiei aeriene, soluționarea problemelor existente și acceptarea investițiilor.
„Procedura de restructurare este soluția identificată de companie care ar permite investiții externe. Investitorii sunt gata să investească în Air Moldova în jur de 50 de milioane de dolari. Aceste investiții ar permite soluționarea problemelor financiare ale companiei și suplinirea flotei proprii. Investițiile în companie nu pot fi realizate fără procedura de restructurare accelerată din cauza riscului sporit a unui atac din partea creditorilor existenți. Restructurarea accelerată va permite companiei să primească aceste investiții strict pentru dezvoltarea companiei, ca ulterior, în timp să fie achitate și datoriile existente”, anunță compania.
Totodată, Air Moldova subliniază că până la pronunțarea deciziei instanței, privind acceptarea sau respingerea cererii înaintate de Air Moldova, compania va suspenda operarea zborurilor și vânzărilor de bilete începând cu data de 2 mai 2023.
„Reluarea activității va fi posibilă în termen de 3 zile de la pronunțarea deciziei de către instanță. Odată cu acceptarea de către instanță a cererii de restructurare accelerată, compania Air Moldova va relua operarea zborurilor și comercializarea biletelor. Toate acțiunile întreprinse de Managementul companiei Air Moldova, au scopul de a salva operatorul Național de la faliment. Restructurarea accelerată este o șansă unică pentru Air Moldova, fiind o practică internațională”, se mai arată în comunicatul remis.
Reamintim că Air Moldova a admis mai multe încălcări privind rambursarea mijloacelor bănești în contextul zborurilor anulate. Despre aceasta a anunțat Autoritatea Aeronautică Civilă(ACC).
Potrivit ACC, compania aeriană a depășit termenul de rambursare care, potrivit Regulamentului, întregul cost al biletului la prețul de achiziție se efectuează în termen de 7 (șapte) zile, nu de 30 de zile, cum practica operatorul.
Autoritatea Aeronautică Civilă reiterează că pasagerii își pot revendica drepturile, solicitând contravaloarea biletelor și pot beneficia și de o compensație care variază între 250-400 de euro, în funcție de destinație.
Toți pasagerii afectați de anularea zborurilor pot depune o solicitare în adresa companiei aeriene (prin intermediul poștei electronice, telefon, sediul unității comerciale din bd. Negruzzi 10), iar în cazul nesoluționării situației, consumatorii pot depune o reclamație în adresa Autorității Aeronautice Civile.
ACC recomandă cetățenilor să analizeze atent riscurile în cazul procurării biletelor de avion de la operatorul Air Moldova, întrucât aceste zboruri ar putea fi anulate iar probabilitatea compensării este minimă.
Recent, angajații Air Moldova au lansat o petiție publică și au cerut implicarea președintei Maia Sandu pentru a salva compania aeriană de la faliment. Aceștia susțin că compania nu poate achita salarii și servicii de aeroport din cauza situației financiare precare.