Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură debursat un miliard de lei, de la începutul acestui an, în conturile fermierilor. Anunțul a fost făcut de șefa de la AIPA, Diana Coșalîc, în cadrul unei conferințe susținută împreună cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
În acest an, au fost finanțate 6300 de cereri depuse anul trecut de către fermieri, a declarat directoarea adjunctă a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Diana Coșalîc. Tot, astăzi AIPA a anunțat recepționarea cererilor de acordare a subvențiilor complementare. Aici sunt eligibili pentru subvenționare întreprinderile agricole micro, mici, mijlocii și mari.
„Agenția a valorificat un milliard de lei în anul 2023. Vorbim de o eficiență sau de o intensitate a muncii cu 17% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În 24 iulie 2022 din fondul de subvenționare au fost valorificate 860 de milioane, însă astăzi avem 1un milliard de lei valorificate. Sigur că sursele au fost distribuite conform mecanismului subvenționare care se implementează. Cele mai multe surse au fost orientate către fermieri, vorbim de 86%, iar 12% sunt orientate către autoritățile publice locale pentru proiectele care sunt în derulare și cele 2% contribuția statul la Fondul Național al Viei și Vinului”, a declarat Diana Coșalîc, citată de Radio Moldova.
În acest an au fost făcute mai multe schimbări la regulamentul privind subvenționarea, a precizat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Totodată, oficialul a subliniat că în acest an a fost îndeplinit un proces amplu de consultare cu agricultorii din țară pentru a afla nevoile și cerințele de subvenționare.
„În acest an, Ministerul Agriculturii a avut un amplu proces de comunicare cu agricultorii. În rezultat, noi am elaborat o nouă lege de subvenționare în Republica Moldova. Vorbim de câteva tipuri de subvenționări și una în premieră. Este vorba de subvenționarea în avans, post-investiții, investiții complementare, pe etape și plățile directe. Practic, subvențiile date de către Ministerul Agriculturii prin intermediul AIPA din Republica Moldova atrag după sine în jur de 5 miliarde de lei investiți în economia noastră națională”, a punctate Vladimir Bolea.
Precizăm că, Guvernul a aprobat la începutul acestei luni regulamentul privind măsurile de subvenționare complementară a sectorului agricol și condițiile specifice de eligibilitate.
Astfel, în următorii 5 ani, statul va susține anual cel puțin 3 mii de beneficiari, pentru care se vor aloca circa 13% din mijloacele fondului de subvenționare. Plata complementară se va acorda pentru stimularea accesării creditelor investiționale, dezvoltarea agriculturii ecologice, defrișarea plantațiilor multianuale, promovarea utilizării sistemelor de irigare, servicii de consiliere și formare în agricultură.
Amintim că pentru anul 2023, conform legii bugetului de stat, mărimea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural constituie 1,5 miliarde de lei. Ulterior acesta a fost majorat cu 100 milioane de lei la rectificarea legii bugetului de stat. În 2022, fondul de subvenționare a fost același, însă în premieră, pe parcursul anului a fost majorat până la 1,7 miliarde de lei.