VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

AIE: Criza energiei provocată de invazia Rusiei în Ucraina va accelera procesul de tranziție la energia verde

Agenția Internațională a Energiei (AIE) transmite că, cel mai probabil, criza energiei provocată de invazia Rusiei în Ucraina va accelera procesul global de tranziție la energia verde, în loc să îl încetinească.

În raportul său anual “World Energy Outlook”, Agenția Internațională pentru Energie arată că de la începutul anului, unele țări au consumat o cantitate mai mare de combustibili fosili pentru a face față crizei energetice și, implicit, a livrărilor insuficiente de gaze naturale, o consecință a războiului. AIE se așteaptă ca acest efect să fie de scurtă durată, iar cererea la nivel mondial pentru combustibilii fosili să atingă vârful în viitorul apropiat.

Pieţele energiei şi politicile energetice nu se schimbă doar pe termen scurt, ci şi în următoarele decenii, a afirmat directorul IEA, Fatih Birol, transmite Reuters.

Conform analizei IEA, un nivel de vârf al cererii globale pentru combustibilii fosili se preconizează pentru prima dată. Conform actualului cadru politic, folosirea cărbunelui ar urma să scadă în următorii ani, iar cererea pentru gaze naturale va atinge nivelul de vârf până la finalul deceniului.

De asemenea, IEA estimează creşterea vânzărilor de vehicule electrice, care va duce la reducerea cererii de petrol până la mijlocul deceniului următor.

Ponderea combustibililor fosili în mixul energetic global va scădea de la 80% la 60% până în 2050, în mod corespunzător urmând să scadă şi emisiile de CO2, se arată în raport.

Totuși, ritmul tranziției către energia verde nu este încă suficient de rapid pentru atingerea obiectivului climatic din Acordul de la Paris, anume ca temperatura globală să crească cu doar 1,5 grade Celsius peste nivelurile dinaintea Revoluției Industriale. Guvernele vor trebui să adopte reduceri mai drastice în privința gazelor cu efect de seră. Fatih Birol, directorul executiv al Agenției, a declarat: “Dacă vrem să atingem acele ținte climatice mai ambițioase, probabil că ar trebui să vedem aproximativ patru mii de miliarde de dolari în investiții în energia verde până în 2030″.

Rusia, înaintea războiului cel mai mare exportator global de combustibili fosili, va fi probabil lovită deosebit de puternic de perturbarile energetice pe care, în cea mai mare măsură, le-a creat. În timp ce țările europene se întrec pentru a se detașa de dependența de petrolul și gazele rusești, Moscova se va confrunta probabil cu provocări în asigurarea unei noi piețe în Asia, mai arată Agenția, care conchide că este puțin probabil ca exporturile de combustibili fosili rusești să revină vreodată la nivelurile de dinaintea războiului. 

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.