VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Agricultorii organizează noi proteste. În a treia zi de manifestații, ei se vor aduna în fața Parlamentului și Președinției

Agricultorii, nemulțumiți de soluțiile anunțate de stat după seceta din vară, continuă manifestațiile. În a treia zi de protest, fermierii au anunțat că se vor aduna și în fața sediilor Parlamentului și Președinției.  

Protestele de marți și miercuri s-au desfășurat pașnci, grupuri de fermieri cu tehnica agricolă fiind adunați pe marginea mai multor drumuri naționale. Ieri, la proteste au ieșit agricultori din raioanele Cahul, Cantemir, Leova, Taraclia și Găgăuzia, iar astăzi, potrivit organizatorilor, urmează să se alăture și fermieri din Drochi, Glodeni și Hâncești.

Totodată, azi grupurile de protestatari au fost invitați la discuție, la Ministerul Agriculturii, acolo unde Vladimir Bolea i-a anunțat că le va vorbi despre solicitarea făcută la Bruxelles privind crearea unui fond de solidaritate pentru agricultura din R. Moldova, la care să contribuie statele membre ale UE.

Grupurile de fermieri nu au anunțat categoric dacă merg la această întrunire. Mai mult, unii dintre organizatorii manifestațiilor susțin că vor merge la minister doar după ce va fi schimbată conducerea instituției.

Amintim, agricultorii protestează față de acțiunile statului care, „deși aparent se doresc a fi în folosul agricultorilor, ele nu soluționează nici un sfert din problemele grave cu care se confruntă sectorul agrar din Moldova”.

„Regulamentul de distribuire a ajutorului de 100 milioane lei, cât și Legea Specială în legătura cu seceta din 2024 au fost elaborate fără agricultori, doar după bunul plac al autorităților. Este foarte important ca societatea să cunoască că Legea votată vineri de Parlament, deși anunță suspendarea pe 6 luni a datoriilor, de această lege doar o mică parte din agricultori, cu aproximație 20%, vor avea aceste datorii suspendate. Iar imediat după expirarea acestui termen și acești agricultori pot fi executați și trimiși în insolvență. Motivul este că în primăvară când expiră termenul de 6 luni agricultorul nu va avea bani să se achite datoriile. Toți agricultorii cred unanim că statul crează condiții ca să falimenteze mai întâi agricultorii care nu cad sub condițiile acestei Legi Speciale, ca după 6 luni să fie falimentați și ceilalți 20%”, se arată în declarația Asociației „Forța Fermierilor”.

În aceste condiții, organizația cere șefului statului să întoarcă legea înapoi în Parlament ca, în regim de urgență, documentul să fie modificat după cerințele Asociației „Forța Fermierilor”.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.