VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Agricultori polonezi au blocat un important punct de trecere a frontierei cu Germania

Agricultori polonezi au început să blocheze, duminică, un important post de frontieră cu Germania, la Slubice, în semn de protest faţă de reglementări europene şi importuri de produse din afara Uniunii Europene (UE) pe care le consideră neconforme cu normele europene, relatează AFP, citat de News.ro.

„Blocarea a început la ora 13.00. Ambele sensuri ale autostrăzii A2 sunt oprite”, declară o purtătoare de cuvânt a poliţiei locale, Ewa Murmylo.

Agricultorii au prevăzut iniţial o perioadă de 26 de zile de blocare, însă, în urma unor negocieri cu populaţia locală, oameni de afaceri şi transportatori, au decis ”să deblocheze trecerea probabil mâine (luni)”, anunţă un reprezentant al agricultorilor, Dariusz Wrobel.

”Trebuie să înceapă să ne ia în serios”, tună Dariusz Wrobel. ”Protestăm faţă de Pactul Verde european. Trebuie să oprească importurile de produse agroalimentare care provin din ţări din afara UE şi trebuie să avem grijă de producţia agricolă în UE”, subliniază el. Potrivit lui Dariusz Wrobel, agricultorii polonezi ”se identifică” cu întreaga mişcare de protest a agricultorilor de pe întreg continentul european.

Manifestaţii se desfăşoară de mai multe săptămâni în Polonia, iar agricultorii blochează drumuri în întreaga ţară şi posturi la trecerea frontierei cu Ucraina.

Polonia a fost unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei de la începutul ofensivei ruse, la 24 februarie 2022, însă relaţiile polonezo-ucrainene s-au deteriorat în ultimele luni din cauza unor contensioase comerciale, după deschiderea de către Bruxelles a frontierelor UE produselor agricole ucrainene care, potrivit agricultorilor polonezi, nu respectă normele UE.

Mărfuri agricole ucrainene au fost deversate, în cazuri izolate, pe drumuri sau pe căi ferate în apropierea frontierei dintre Polonia şi Ucraina.

Vineri, Guvernul polonez a anunţat că Varşovia şi Kievul sunt ”departe de un acord” privind importul de produse agricole ucrainene. Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a anunţat, la rândul său, că Ucraina îşi rezervă ”dreptul de a aplica măsuri de retorisiune”.

Polonia a înscris punctele de trecere a frontierei cu Ucraina pe o listă a ”infrastructurilor critice”, pentru a evita perturbări care pot afecta livrarea de ajutoare militare şi umanitare care-i sunt destinate.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.