VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Agenția Medicamentului a autorizat 80 de medicamente, dintre care 42 – în premieră

Membrii Comisiei Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) au autorizat vineri, 24 martie, 80 de produse medicamentoase, dintre care 42 – primar (medicamente noi) și 38 – repetat.

Printre medicamentele autorizate primar, se numără:

– Co-Prenessa Neo, comprimate (DCI: Perindoprilum argininum + Indapamidum) – medicament antihipertensiv si este indicat în tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiunii), la adulți.

– Levosimendan Kalceks concentrat pentru soluţie perfuzabilă (DCI: Levosimendanum) – este utilizat pentru tratamentul insuficienței cardiace, la persoanele adulte care au încă dificultate la respirație, chiar dacă iau alte medicamente pentru eliminarea surplusului de apă din organism.

– Azacitidine Seacross pulbere pentru suspensie injectabilă (DCI: Azacitidinum) – medicament anti-cancer care aparține unui grup de medicamente numite „anti-metaboliți”. este utilizat la adulții la care nu se poate efectua transplant de celule stem pentru tratamentul: sindroamelor mielodisplazice (SMD) cu risc crescut; leucemia mielomonocitară cronică (LMMC); leucemia acută mieloidă (LAM). Acestea sunt boli care afectează măduva osoasă și pot cauza probleme legate de producerea normală de celule ale sângelui.

Printre cele autorizare repetate, se regăsesc produse farmaceutice precum:

Cortineff comprimate (DCI: Fludrocortisonum) – este indicat pentru tratamentul insuficienţei corticosuprarenale primare (numită boala Addison); insuficienţei corticosuprarenale secundare; sindromului adrenogenital asociat cu eliminarea excesivă a sodiului din organism.

– Takudex comprimate filmate (DCI: Tramadolum/ Dexketoprofenum) – este utilizat la adulţi, în tratamentul simptomatic de scurtă durată al durerilor acute, de intensitate moderată până la severă.

– Oxibutinin comprimate (DCI: Oxybutynini hydrochloridum) – Acest medicament se utilizează în următoarele cazuri: incontinenţă urinară (pierdere involuntară de urină pe parcursul zilei sau nopţii); senzaţie imperioasă de a urina (nevoie imediată de a urina) şi urinări excesiv de frecvente, în cazul unei vezici urinare instabile ce poate fi cauzată fie de o instabilitate idiopatică a detrusorului (instabilitate a muschiului vezical de cauză necunoscută) sau de tulburări neurogene ale vezicii urinare (tulburări ale vezicii urinare cauzate de anumite afecţiuni ale sistemului nervos) cum ar fi: scleroză multiplă sau spina bifida; controlul hiperactivității vezicii urinare, ca urmare a unei intervenții chirurgicale asupra vezicii urinare sau prostatei, ori în cazul unei cistite.

– Suprastin soluţie injectabilă (DCI: Chloropyraminum) – medicament pentru tratamentul reacţiilor alergice şi afecţiunilor însoţite de prurit, de exemplu febra de fân şi conjunctivite (inflamația membranei mucoase a ochiului), urticarie, prurit, dermatită (inflamația pielii) cauzată de plante şi substanţe chimice, de asemenea pentru tratamentul simptomelor alergiei alimentare şi medicamentoase, alergie la înţepături de insecte.

De asemenea, în premieră pentru Republica Moldova, a fost obținut acces de la Organizația Mondială a Sănătății pentru produsul medicamentos precalificat Viropil, comprimate filmate 50 mg/300 mg/300 mg, utilizat în tratamentul infecției cu HIV la adulți și adolescenți.

Acesta este un exercițiu nou pentru AMDM, în rezultatul modificărilor legislative întreprinse în noiembrie 2021.

Datorită acestei proceduri, pacienții din Republica Moldova vor avea acces la dosare deja evaluate de către Autorități de Reglementare stringente, cum sunt Agenția Europeană a Medicamentului Swiss Medic, Elveția; Dutch Medicine Board, Olanda și MHRA, Marea Britanie.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.