VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Admiterea 2022: Științele educației și ingineria sunt domeniile prioritare pentru stat

Științele educației, ingineria, tehnologiile informației și medicina sunt domeniile prioritare pentru stat. Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării spun că țara are nevoie de specialiști în aceste domenii, din acest motiv Guvernul va finanța din bugetul de stat, prioritar, pregătirea studenților care aleg aceste facultăți. Rectorul Universității Tehnice din Moldova spune că, deși instituția a fost reorganizată prin absorbția Universității Agrare, domeniile agronomiei și științelor veterinare sunt în continuare ignorate de candidații la admitere.

Ieri au fost publicate rezultatele finale din cadrul sesiunii suplimentare a examenului național de bacalaureat. Rata totală de promovare a examenului național de bacalaureat în sesiunea 2022 fiind de 72,71%. În acest context, instituțiile de învățământ superior din țară deja și-au lansat ofertele pentru absolvenți. Ministerul Educației spune că Guvernul încurajează, prin achitarea studiilor din bugetul de stat, pregătirea specialiștilor în domenii mai puțin populare în rândul tinerilor.

„Avem 8732 de locuri pentru ciclul I – licență și pentru ciclul II – masterat. În acest an avem domenii prioritare, e vorba de științele educației, 26% din numărul total de locuri sunt repartizate acestui domeniu. După care urmează domeniul ingineriei și arhitecturii, este un domeniul foarte necesar țării noastre, economiei. Pentru acest domeniu sunt repartizate 21% din totalul de locuri. La fel, e vorba de domeniul tehnologii informaționale și comunicațiilor și domeniul medicinei. Pentru aceste domenii sunt alocate câte 11% din numărul total de locuri. Cam aceasta este necesitatea țării”, a spus secretarul de stat al ministerului educației și cercetării, Adriana Cazacu, în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.

În contextul admiterii 2022, Ministerul Educației și Cercetării a recomandat următoarele termene pentru toate universitățile:

– depunerea dosarului de concurs: 25 iulie – 2 august 2022
– anunțarea rezultatelor intermediare: 3 august 2022
– depunerea documentelor în original la instituția aleasă: 4- 6 august 2022 (conform unui orar stabilit de instituție)
– anunțarea rezultatelor finale: 8 august 2022

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.