Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), instituție emblematică a ajutorului umanitar și dezvoltării globale, a fost oficial desființată, a anunțat marți secretarul de stat american Marco Rubio. Decizia vine la câteva luni după revenirea președintelui Donald Trump la Casa Albă și face parte dintr-un efort amplu de restructurare a politicii externe și a asistenței internaționale a Statelor Unite.
„Această eră de ineficiență sancționată de guvern a luat sfârșit oficial”, a declarat Rubio, adăugând că ajutorul extern „a eșuat în a produce rezultate tangibile pentru poporul american”. Potrivit oficialilor administrației Trump, fondurile redirecționate vor sprijini proiecte considerate de „interes strategic direct” pentru SUA.
Închiderea USAID vine la scurt timp după publicarea unui studiu în The Lancet Medical Journal, care avertizează că retragerea sprijinului american ar putea conduce la peste 14 milioane de decese suplimentare la nivel global, inclusiv 4,5 milioane de copii.
Reacțiile la nivel național și internațional au fost imediate și critice. Democrații din Congres, precum și numeroase organizații umanitare, au condamnat decizia ca fiind „neconstituțională, crudă și periculoasă”. Asociația Americană a Serviciului Extern a emis o declarație în care avertizează că măsura va afecta grav diplomația americană: „Este o rană deschisă care s-ar putea să nu se vindece niciodată.”
Din cele 120 de miliarde de dolari în contracte active la începutul anului, doar 69 de miliarde vor fi menținute. Restul, inclusiv sute de programe umanitare, de sănătate și dezvoltare economică, vor fi anulate.
Departamentul de Stat va prelua responsabilitatea pentru distribuirea ajutorului extern, într-un model care promite, potrivit lui Rubio, „mai multă strategie, eficiență și responsabilitate”.
Susținătorii președintelui Trump au salutat măsura. „America pe primul loc: fiecare dolar, fiecare diplomat”, a transmis majoritatea republicană din Comisia pentru Afaceri Externe, pe platforma X.
Însă critici de rang înalt, inclusiv fostul ambasador R. Nicholas Burns, avertizează că această decizie riscă să submineze poziția globală a SUA și să lase un vid pe care China și alte puteri autoritare sunt pregătite să-l umple.
„Este o greșeală istorică. SUA renunță la un instrument esențial de influență globală exact când rivalii noștri își extind puterea prin investiții strategice și asistență direcționată”, a afirmat Burns.
Decizia rămâne una dintre cele mai controversate măsuri de politică externă luate de administrația Trump în al doilea său mandat, cu implicații profunde pentru securitatea umanitară globală și relațiile internaționale ale Statelor Unite.