VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Adio, „Gloria Muncii”! Parlamentul a votat un nou sistem de distincții de stat

Sistemul distincțiilor de stat va fi modernizat. Parlamentul a votat în primă lectură proiectul de lege care prevede instituirea unor noi onoruri naționale. Inițiativa a fost susținută de 52 de deputați.

Potrivit documentului, noul sistem va cuprinde ordine, cruci, medalii și titluri onorifice, adaptate valorilor și priorităților actuale ale statului. Printre noile distincții se numără „Ordinul Libertății”, destinat persoanelor care contribuie la promovarea democrației, drepturilor omului, pluralismului, toleranței, protecției patrimoniului cultural sau implicării sociale și caritabile.

- Advertisement -

Totodată, va fi introdusă și medalia „Meritul Academic”, în două clase, care va recompensa cadrele didactice, cercetătorii și oamenii de știință pentru excelență în educație, cercetare, inovație și promovarea progresului tehnologic și digital.

Noua lege privind distincțiile de stat ale Republicii Moldova mai prevede revizuirea conceptului ordinului „Gloria Muncii”. Acesta își va schimba denumirea în „Ordinul Muncii”, va fi renovat artistic, dezvoltat pe clase și va putea fi conferit gradual. La fel, se propune un nou concept și aspect artistic al medaliei „Meritul Civic”, precum și ridicarea la rang de cruce a medaliei „Meritul Militar”.

Alte prevederi vizează modificarea denumirii „Ordinul de Onoare” în „Ordinul Onoarei”; modificări la „Ordinul Republicii”, la care va fi renovat colanul în corespundere cu simbolistica națională; modificarea conceptului artistic al titlului onorific „Artist al Poporului”.

Proiectul mai prevede că distincțiile, care reprezintă o formă supremă de recunoaștere și apreciere oficială a serviciilor remarcabile aduse Republicii Moldova, a meritelor deosebite în activitate și altor contribuții semnificative la dezvoltarea societății, să fie acordate o singură dată în an, pe data de 27 august, când este marcată Ziua Independenței.

Proiectul de lege va fi propus Parlamentului spre examinare și aprobare în lectura a doua.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.