VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Activele oficiale de rezervă, în creștere

La sfârșitul lunii iunie, activele oficiale de rezervă au constituit 4 902,67 milioane de dolari SUA. Cifra este în creștere cu 34,40 milioane de dolari SUA în comparație cu 31 mai 2023.

Banca Națională a Moldovei menționează că majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 26,86 milioane de dolari.

De asemenea, au fost intrări nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate în mărime de 22,11 milioane de dolari. S-au înregistrat și venituri din gestionarea rezervelor valutare în valoare de 15,71 milioane de dolari, potrivit IPN.

La fel, s-au înregistrat creditele și a granturile în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale în mărime 4,70 milioane de dolari. Intrările nete în conturile Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă au constituit 2,99 milioane de dolari, iar alte intrări nete – 0,73 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova, care au constituit 16,90 milioane de dolari. Au fost reevaluate valorile mobiliare menținute în portofoliul de investiții – 15,24 milioane de dolari. Plățile Ministerului Finanțelor au constituit 6,56 milioane de dolari SUA.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.