Campania de vaccinare a vulpilor, destinată prevenirii rabiei, a debutat pe 28 octombrie și va dura până pe 10 noiembrie. Vaccinarea se va realiza prin distribuirea manuală de momeli vaccinale antirabice în 25 de raioane ale țării, conform informațiilor furnizate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Vaccinarea se va desfășura în zonele rabigene și în regiunile cu risc sporit de apariție a rabiei, momelile urmând să fie plasate în raioanele: Anenii Noi, Căușeni, Ștefan Vodă, Drochia, Rîșcani, Florești, Soroca, Edineț, Briceni, Ocnița, Dondușeni, Orhei, Rezina, Șoldănești, Fălești, Glodeni, municipiul Chișinău, Criuleni, Dubăsari, Cimișlia, Basarabeasca, Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești și Taraclia.
ANSA menționează că momelile sunt distribuite manual de către medicii veterinari în colaborare cu întreprinderile silvice și Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Moldova. Este important de precizat că momelile nu sunt destinate animalelor domestice, dar nu sunt dăunătoare în cazul consumului accidental.
ANSA oferă următoarele recomandări pentru populație:
- Dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă fără copii sau animale de companie, lăsați-o acolo.
- Dacă momeala se află într-o zonă cu copii sau animale de companie, protejați-vă mâinile cu mănuși, luați momeala cu ajutorul unei pungi de plastic și plasați-o într-o zonă împădurită.
- Dacă ambalajul momelei este desfăcut sau distrus, utilizați mănuși pentru a o plasa într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar pentru a ridica momeala.
Campania de vaccinare este susținută de Uniunea Europeană și sprijinită de România, având ca obiectiv eradicarea rabiei în rândul vulpilor.