VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sondaj: Peste 66% dintre cetățenii moldoveni intenționează să participe la referendum

Peste 66% dintre cetățenii moldoveni intenționează să participe la referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la UE, din 20 octombrie, potrivit datelor primului sondaj de opinie „Percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova”, prezentat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu CBS-AXA, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Mihai Mogîldea, directorului adjunct al IPRE, a relatat că 65,8% dintre respondenți sunt deciși să voteze „pentru” la referendum, iar 34,2% ar vota „contra”.

În același timp, peste 55% dintre respondenți consideră că Republica Moldova va deveni membră a UE în următorii 10 ani, 84% fiind la curent cu deschiderea negocierilor de aderare la UE de către Moldova.

18% dintre respondenți consideră că, după aderarea la UE, în Republica Moldova se va micșora nivelul de corupție. 17,9%  au așteptări că se va mări libertatea de a călători în UE, iar 13,8% că se vor îmbunătăți serviciile medicale.

Printre reformele prioritare pentru aderarea la UE, 50,6% din respondenți au menționat combaterea corupției, 33,8% – impulsionarea dezvoltării economice, iar 32,6% – accelerarea reformei justiției.

La capitolul informării despre UE, 51,1% dintre respondenți au menționat că sunt bine și foarte bine informați, iar 48,3% sunt puțin sau deloc informați.

Resursele informaționale utilizate cel mai frecvent pentru a urmări ultimele evoluții legate de UE sunt internetul (55,3%) și televiziunea (47,3%).

Potrivit lui Mihai Mogîldea, prin acest sondaj s-a încercat a vedea modul în care evoluțiile la nivel intern și internațional din ultimii ani afectează percepțiile cetățenilor cu privire la integrare europeană, dar și în ce măsură acțiunile autorităților naționale și a partenerilor de dezvoltare influențează percepțiilor cetățenilor privind rolul integrării europene asupra reformării și modernizării țării.

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1119 persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, cu o marjă de eroare de 2,9%. Datele au fost colectate în perioada 28 iunie-18 iulie.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.