VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

BNM, recomandări pentru cetățeni: La ce să fim atenți când semnăm un contract de asigurare

Înainte de a semna un contract de asigurare, persoane trebuie să-l citească cu atenție pentru a înțelege toate prevederile. Dacă are nevoie, poate cere sfatul unui profesionist în asigurări. De obicei, acest rol este rezervat intermediarilor în asigurări, cum ar fi un broker de asigurare. La fel, persoana poate cere sfatul unui expert juridic.

Într-o relație contractuală orice este negociabil, cu excepția asigurărilor impuse prin lege. Recomandările sunt formulate de către Banca Națională a Moldovei, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, ca parte a unui set de materiale informative pe diverse teme din domeniul financiar, destinate consumatorilor de toate vârstele.

Un contract de asigurare conține prevederi standard pentru orice contract civil. E necesar ca persoana să verifice dacă datele contractantului sunt introduse corect, deoarece societățile de asigurare folosesc contracte standard și angajații utilizează modele de contracte. Este importantă și identificarea corectă a riscului asigurat – evenimente sau fenomene viitoare, posibile, dar incerte, prevăzute de contractul de asigurare, la care sunt expuse viața, sănătatea sau patrimoniul unei persoane. Acest fapt este esențial deoarece în cazul unor erori, procedura de deservire poate fi tergiversată sau poate servi ca motiv pentru refuzul de achitare a despăgubirii sau indemnizației de asigurare.

Atenție trebuie acordată și termenului de valabilitate al acoperirii asigurării. De obicei, termenul este de un an, dar există asigurări cu termene mai mici, de exemplu cum în cazul asigurării de sănătate pentru călătorii în străinătate sau asigurarea „Carte Verde”.

În cazul asigurărilor de viață contractele de asigurare sunt semnate pentru un termen mai lung – zeci de ani – și e necesar să înțelegeți că, prin semnarea unui asemenea contract, intrați într-o relație contractuală de lungă durată, care vă obligă la achitări anuale a primei de asigurare.

Trebuie examinate condițiile în care asigurătorul poate rezilia contractul de asigurare și procesul de reînnoire a acestuia. La fel trebuie examinate în detaliu prevederile din contract ce pot fi negociate. „Să examinăm în detaliu prevederile care adesea sunt negociabile, au un efect semnificativ asupra primei de asigurare și constituie o pârghie importantă pentru a obține o reducere a prețului asigurării, potrivit IPN.

Riscurile asigurate, adică riscurile care sunt acoperite de societatea de asigurare. Societățile de asigurare modifică riscurile acoperite în funcție de cerințele contractantului asigurării. Trebuie de înțeles că fiecare risc este calculat în mod separat, iar dacă se adaugă riscuri noi, prețul asigurării va crește și invers – prin excluderea unor riscuri prețul poate scădea”, menționează BNM.

Prima de asigurare poate fi achitată integral sau în rate. Dacă suma primei de asigurare este stabilită în valută, aceasta ar putea genera unele riscuri valutare în cazul contractelor de lungă durată.

Stabilirea despăgubirilor și indemnizațiilor de asigurare este una dintre cele mai importante prevederi ale unui contract, deoarece încălcarea procedurii de depunere a cererilor de despăgubire, inclusiv termenele, actele necesare și informațiile de contact menționate în contract, poate duce la refuz parțial sau total de plată din partea asigurătorului.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.