VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Episcopul Marchel ar fi încălcat cel puțin două jurăminte bisericești, investigație Nord News

Pentru a deveni călugăr, persoana trebuie să dea trei jurăminte – cel al castității, cel al sărăciei și cel al ascultării. Episcopul de Bălți și de Fălești Marchel, care e monah, ar fi încălcat cel puțin două dintre ele, arată o investigație Nord News, care demonstrează că fața bisericească ar avea un fiu dintr-o relație neoficială. Mai mult, episcopul Marchel s-ar face vinovat și de încălcarea jurământului sărăciei, având o avere impresionantă, pe care a împărțit-o și cu băiatul său. Arhiereul Marchel a devenit și bunic, transmite IPN.

În cadrul Bisericii, castitatea este văzută ca un jurământ sacru, un angajament profund de renunțare la plăcerile trupești pentru a sluji cu toată ființa Domnului. Conform canoanelor bisericești, „fecioria este un jurământ împotriva desfrânării, care urmărește să aducă firea umană la liniște și nepătimire”.

Acum 30 de ani, episcopul Marchel, pe atunci secretar-vicar la Bălți, ar fi încălcat acest jurământ. Episcopul a avut o relație interzisă cu Tatiana Tîșchevici, în urma căreia s-a născut, pe 22 iulie 1994, fiul lor, Roman Tîșchevici. Băiatul a fost crescut de tatăl vitreg Iurie, de la care a preluat numele de familie.

Pentru a înțelege mai bine detaliile relației dintre episcopul Marchel Mihăescu și Tatiana Tîșchevici, reporterii Nord News au plecat la Șoldănești, locul de baștină al lui Roman Tîșchevici, unde câțiva vecini au menționat că ar fi auzit despre legătura lor și că Roman este rodul acestei relații.

Deși nu a recunoscut niciodată în public că are un fecior, episcopul Marchel a avut întotdeauna grijă de Roman. În copilărie, acesta îl lua cu el la slujbe și, când se îmbolnăvea, îl ducea la medici. Roman Tîșchevici a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, lucrând ulterior la penitenciar, în departamentul juridic al Primăriei Bălți și, mai recent, ca inspector vamal la Biroul Vamal Nord, în departamentul de analiză a riscurilor.

Abordat de reporterii Nord News, episcopul Marchel a refuzat să clarifice statutul relației sale cu Roman Tîșchevici.

În investigație se menționează că episcopul Marchel, după 35 de ani de slujire, pare să fi uitat de jurământul dat. În prezent, locuiește într-o casă impunătoare de 316 metri pătrați, vopsită în nuanțe de galben, pe strada Decebal din Bălți, pentru că arhiereul este de zodie leu. Imobilul cu două niveluri, supravegheat de un sistem de supraveghere video, este înregistrat pe numele lui Roman Tîșchevici. Acest imobil și altele au fost înregistrate pe numele tânărului inspector vamal cu condiția întreținerii pe viață a episcopului.

Nord News mai scrie că, pe lângă casă, fața bisericească împreună cu fiul său au pus mâna și pe alte loturi de teren din jurul gospodăriei lui Marchel. Slujitorul Domnului are și un Mercedes GL Class 350, anul fabricației 2015, pe care a transmis-o, de asemenea, în folosință fiului său anul trecut. Valoarea automobilului, conform declarației depuse la Autoritatea Națională de Integritate, este de aproape 800 de mii de lei.

Episcopul Marchel a avut grijă ca și fiul său să trăiască în bunăstare. Roman Tîșchevici a devenit proprietarul unei case în centrul orașului Bălți, situată pe strada Sfântul Nicolae. Proprietatea cu suprafața de peste 79 de metri pătrați, cumpărată în 2019, a avut nevoie de renovări majore, pe care Roman le-a finalizat într-un timp record. Costul achiziției a fost de 173 de mii de lei, o sumă considerabilă pentru un tânăr de 25 de ani, care abia la sfârșitul acelui an s-a angajat la Primăria municipiului Bălți în departamentul juridic, după 2 ani de muncă la penitenciare.

Canoanele bisericești tratează încălcările celibatului de către clerici, inclusiv episcopii, foarte serios. În cazul unui episcop care este și călugăr și care încalcă jurământul de castitate, având un copil, situația este considerată o abatere gravă de la regulile și promisiunile făcute la hirotonie și la călugărie.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.