VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Imaginile care au produs controverse uriașe la JO: ”O bătaie de joc”. Macron: ”Se va vorbi despre asta și peste 100 de ani”

Prima ceremonie de deschidere din istoria Jocurilor Olimpice desfăşurată în afara unui stadion a generat numeroase comentarii în lumea întreagă. Mai mult, câteva dintre scene au provocat un scandal de amploare.

Festivitatea de deschidere a JO de la Paris, care a costat peste 140 de milioane de euro, a promovat diversitatea, însă două episoade au fost criticate dur de oameni din lumea sportului, dar nu numai. Totuși, Emmanuel Macron, președintele Franței, s-a arătat încântat de spectacol și a transmis că ”se va vorbi despre asta și peste 100 de ani”. De asemenea, multe voci au elogiat organizarea evenimentului din capitala Franței.

Primul moment care a atras controverse a fost cel în care trupa Gojira și cântăreața de operă Marina Viotti au interpretat o piesă cu referință la decapitarea reginei Maria Antoaneta și a regelui Ludovic al XVI-lea. ”Această imagine este scandaloasă”, a spus Christine Boutin, o fostă politiciană din Hexagon.

Apoi, o aparentă reinterpretare a Cinei cea de Taină, în care au apărut persoane din comunitatea LGBTQ+, a fost catalogată ca o ”blasfemie la adresa creștinătății” de unele nume importante din Franța, precum Philippe de Villiers și Marion Marechal, dar și de Javier Tebas, președintele La Liga.

”Inacceptabil, lipsit de respect, infam, o bătaie de joc. Folosirea imaginii Cinei cea de Taină la Jocurile Olimpice de la Paris este o insultă pentru noi, creștinii. Unde este respectul pentru religie?”, a transmis șeful fotbalului din Spania, potrivit Marca.

Organizatorii JO de la Paris susțin, însă, că totul a fost interpretat greșit și că ar fi fost vorba despre o scenă în care personajul principal era Dionysos: ”Interpretarea zeului grec Dionysos ne face conștienți de absurditatea violenței între oameni”.

În ciuda acestor reacții, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, urmărită de aproximativ un miliard de oameni, a fost apreciată de presa din străinătate. Pentru The Sun, show-ul din capitala Franţei a fost „Seine-sational”. „Istoria este pe cale să se scrie cu această ceremonie magnifică, ce are loc pe Sena mai degrabă decât pe un stadion”.

De cealaltă parte a Atlanticului, CNN a vorbit despre un „spectacol ameţitor” şi o „ceremonie orbitoare”. „Nici ploaia torenţială nu a stricat spectacolul epic”, au subliniat americanii, în timp ce spaniolii de la Marca au apreciat pur şi simplu că organizatorii francezi au oferit „cea mai frumoasă ceremonie din istorie.

sursa

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.